Алевитите се поклониха на Яран баба,дори при комунизма тайно са го почитали

Алевитите от Момчилградско и Кърдж алийско почетоха на събор светецът Яран баба, чийто тюрбе се намира на ската на вр.Дамбалъ, с чудесен изглед към Кърджали.Най близкото село е Чомаково. Десетки хора бяха дошли на традиционния курбан,който се прави без прекъсване от ХV в.насам. Традицията не е прекасвана дори при комунизма,като маето/събора/ е ставало тайно от властите, нощем.Гости на събора са представители на законодателната и местна власт.За да уважат традицията бяха народния представител Мустафа Ахмед,зам.-кметът на Кърджали Юсеин Ахмед,зам.-кметът на Момчилград Ерджан Али,общинският съветник д-р Фикри Гюлестан, бизнесмени от гр. Кърджали, гр. Ардино, от Р Турция и др.

  През последните три години за тюрбето на Яран баба се направи много.Кметът на община Момчилград Акиф Акиф съдейства за пътя,даде се възможност да се облагороди и създаде цял комплекс,каза за Кърджали бг вести председателят на неправителствената организация „Джем Южна България”Мустафа Мустафа.   Яран баба се чества в последната неделя от май.Преданието говори,че в Южна България има 340 алевитски светини,предимно текета на проповедници.Един от малкото гробове на пълководци е на Яран баба. Той посочи,че като повечето алевитски светци и Яран баба е от Хорасан, прародината на алевизма.

Деде/старейшина/ го допълни,че алевитските проповедници дошли по нашите земи много преди османската войска.Те проповядвали за любов и толерантност. Привличали местните хора към своята вяра.Последният дервиш дошъл тук петдесет години преди османската войска. Дервишите са съветници на Аллах,поясни възрастният  мъж.

Според местните старейшини алевитския светец починал на това място и тук бил погребан.Тюрбето е до чешма,от която почитателите на светеца пият за здраве.Векове Яран баба е  почитан.През последните години гробът му бил покрит. Изградена е  и постройка, в която се приготват ястията за събора-пиляф и курбан. Тази година за маето са пренесени в жертва три телета и 2 овце.

Една от целите на алевитските събори е благотворителността.Този не прави изключение.Провежда се търг за месото на закланите животни.Събраните пари отиват за следващото мае.От тях обаче се дава помощ на изпаднали в нужда.Естествено няма лихва.Когато членът на общността се замогне той връща парите.Старейшините му отстъпват известна сума като дарение.

Тази година в търга се включиха народния представител Мустафа Ахмед и зам.-кметовете Юсеин Ахмед и Ерджан Али.Тримата дадоха по сто лева в наддаването.Мустафа Ахмед и Юсеин Ахмед  върнха месото ,за да може то още веднъж да се разиграе на търга.

Старейшините записват всяка сума в тетрадки.Водят се едновременно три тетрадки.Всичко се записва и отчита до стотинка.

Тази година дарение направи и собственикът на турската фирма „Текстар”ООД,който дари 100 леки постелки и  500 лева,за да могат събиращите се на мае да посядат.

Организаторите на съборите винаги са трима.Тук грижата е за Хасан Емин,Нурджан Мустафа и Исмаил Исмаил.

Идвайки на това свято място почитаме , както традицията,така и хората , които са тук днес.Нашето посещение е и импровизирана среща с нашите избиратели. Именно на такива места и на такива дни хората са най-искрени. Важно е за един политик на такова място да си свери часовника. Това сподели народният представител Мустафа Ахмед. Той подчерта,че сядайки  на трапезата с местните хора, той споделя не само техните традиции , но и техните ценности. Важно е да знаят,че ние  сме запознати с техните проблеми и очаквания и ще продължим да работим за братство и толерантност, каза още Мустафа Ахмед. Той подчерта,че многообразието е богатството на Република България. Нашата мисия като политици е да работим за добросъседство и братство,каза още народният представител. Той посочи,че хората не трябва да се делят по пол, етнос и вяра.Трябва да празнуват заедно,както християни, така и мюсюлмани. Нужно е да споделяме живота.Обичаме създаденото , заради Създателя!,завърши Мустафа Ахмед.

Като човек родом от Момчилградско гледам да съм тук всяка година, където имам възможмост да се срещна със стари познати и приятели, които са дошли от близо и далеч. Това което виждам са промените които ги има и разбрах, че изграденото тук е с волни пожертвования, но и колегите от Община Момкчилград оказват голяма подкрепа, каза зам.кметът на Кърджали. Тук се отправят послания за човеколюбие и толерантност.  Празникът е за всички, както за мюсулмани  така и за  християни,затова идват все повече хора, каза още Юсеин Ахмед.

Ерджан Али бе лаконичен:Трябва да сме хора,добри хора.Подготвяме асфалтирането на пътя до Дамбалъ.Тогава още повече приятели ще идват на събора.

Геор ги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини