Министър Бъчварова призна, че в Кърджали има проблем със смяната на личните документи

Да, съществуват трудности при издаването на лични документи в областите Кърджали, Разград, Шумен, Велико Търново, както и други места. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на парламентарния контрол каква е организацията в МВР поради очаквания рекорден брой хора, които трябва да си сменят личните документи през тази година.

 Бъчварова каза, че МВР има планове как да се постигне облекчение, но всички те изискват пари. Подготвят се мобилни екипи, ако в някои общини и области има повече хора, които трябва да получат нови документи. Предвижда се и да се работи без обедна почивка там, където ще има по-висока натовареност, заяви Бъчварова.

 По отношение на подмяната на документи на граждани от чужбина, Бъчварова уточни, че подмяната може да се прави и зад граница, в съответното дипломатическо представителство. Вътрешният министър посочи и, че се кандидатства за проект с европейски средства, който би позволил смяна на документи и онлайн.

 От своя страна депутатът от ДПС Ердинч Хайрула, който зададе въпроса си за смяната на документите в парламентарния контрол, каза, че вече има големи опашки на определени места, където трябва да се обработват документи. Хайрула каза, че в Кърджалийско и кметовете се включват в помощ на МВР, като осигуряват транспорт за предислоциране на служители. Следим процеса и всички възможни мерки ще бъдат взети, каза Бъчварова.

 От МВР вече съобщиха, че през тази година трябва да бъдат подменени личните документи на над 1 млн. души. Областите с най-много изтичащи документи са София-град, Пловдив, Варна, Бургас и Кърджали. На места може да има сериозни проблеми, защото една машина за подмяна на лични карти може да издаде до 500 карти на ден. Глобата за неподменени лични документи с изтекъл срок е между 30 и 150 лева.



Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бъ
    българин
    0 0
    14:28, 22 май 2015
    Господа управляващи, не се огъвайте пред турците и техните вечни прищявки и каприци. Ще стоят и чакат по гишетата като всички българи и други граждани на България. Стига с техните привилегии.
    Никой не ги кара да идваат по един и същи период.Можеше и преди два и три месеца по рано но когато ив кефне. кажете управляващи какво сте направили като компромис за българите. Прекалявате и ще бъдете наказани от народа да угажадане на вечните вероотстъпници
  • 2
    Яш
    яш
    1 0
    22:47, 22 май 2015
    Е вие пък като че ли не се сещате че 6 месеца преди изборите трябва да са тук да се отччетат за да ги има в списъците
Последни новини