Хасан Азис получи наградата „Кмет на месеца”за справяне със снежното бедствие

Градоначалникът  на Кърджали Хасан Азис получи днес наградата „Кмет на месеца”на интернет портала kmeta.bg.Призът бе връчен лично от изпълнителния директор на медията Боян Томов.173 общини в страната са участвали в анкетата за месец април на портала за най успешен кмет.Хасан Азис е отличен за адекватната си реакция по време на снежното бедствие през март.Читатели на kmeta.bg са гласували през целия април.Нашият градоначалник е безспорния им фаворит за градове над 20 000 души.За населени места до 10 000 души призът се печели от кмета на Ардино Ресми Мурад.

 Боян Томов обяви,че предстоят номинации и гласуване за  кмет на годината  с оценка за целия  мандат.Община Кърджали се е включила в анкетата в седем категории.Томов каза също,че е много радостен, че Кърджали печели признание,защото тук хората са дружелюбни и гостоприемни. Той се похвали, че има приятели в града крй Арда. В бъдеще наградите ще бъдат оповестявани и във вестник, който интернет порталът ще издава съвместно с агенция „Фокус”.

Кметът на Кърджали Хасан Азис благодари на всички , които са го подкрепили за приза.Той припомни,че в снежния ад през март община Кърджали е мобилизирала цялата налична техника и състав за да се справи с бедствието. За три дни е осигурен достъп до всичките 117 населени места в общината. Затова не е обявявано и бедствено положение на нейна територия.

Градоначалникът засегна и темата за свлачищата. Общо 10 населени места в общината са засегнати от свлачищни процеси. Необитаеми са общо 13 къщи, разрушена е пътна и водопроводна инфраструктура. Всички загубили домовете си са осигурени с общински жилища. Някои обаче са пожелали да отидат при близки. На семействата общината отпуска до 2000 лева еднократна помощ. Вече са осигурени средства за подпорни стени на застрашените от свлачище блокове във кв.”Веселчане”. Очаква се на предстоящата сесия на Междуведомствената комисия за възстановяване  и подпомагане към Министерски съвет да бъдат отпуснати средства за борба със свлачището в Сипей. Представен е технически проект.На съборените къщи е направено обследване и се готвят пазарни оценки, за да се иска овъзмездяване на собствениците.Най-добрите специалисти по свлачищата  от МГУ”Иван Рилски” работят по проблема с овладяването им.

Общината сама не може да се справи. Не е по силите на една община.Държавата трябва да има политика за справяне със свлачищните процеси, категоричен еХасан Азис.Той припомни предложението на лидера на ДПС Лютви Местан за актуализация на държавния бюджет, в която да се предвидят пари за подпомагане на пострадалите и справяне с бедствията в страната.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини