Медицински сестри бягат за Германия

Медицински сестри масово търсят работа в Германия, показа проверка на „Преса“ на вчерашното изложение „Кариери в бяло“. „Изпращаме ги на клиники, старчески домове и болници, които се нуждаят от персонал за определен период от време. Напливът е огромен“, обясниха за „Преса“ от една от 20-те компании, които търсят кадри. От фирмата работят с 37 клиники и старчески домове, а само по време на миналогодишния форум са намерили работа на 26 българи. Заплатите в Германия са между 1800 и 2400 евро месечно.

Една от сестрите, която търсеше работа в чужбина, е Емилия Иванова. Въпреки 20-годишния си стаж тя получава едва 550 лв. заплата. Предпочете да запази в тайна сегашното си работно място в столицата. Обясни само, че за пръв път идва на форума, но много се надява да замине в чужбина.

„Над 1000 болници търсят специалисти за Европа и Обединените арабски емирства на изложението „Кариери в бяло“, обясниха организаторите на събитието пред „Преса“.

Лечебните заведения се нуждаят най-много от анестезиолози, хирурзи, гинеколози, психиатри. Един анестезиолог в Австрия би получавал 6750 евро месечно, хирург в Германия - около 4000 евро, психиатър в Швейцария - 6000 евро.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини