Млади учители искат да работят в бедни региони

Има наплив от млади педагози, които искат да работят в бедни и изостанали региони, съобщиха от фондация „Заедно в час“. Над 1000 кандидати са се състезавали за 70 обявени учителски места по програма, която подпомага млади учители, за да може да започнат работа в малки населени места в Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Разградска област, както и в малките общини около София.

„Средно по 14 млади хора са се конкурирали за едно място“, похвали се директорът на неправителствената организация Евгения Пеева. Всяка година оттам подбират високомотивирани българи, част от които получили образованието си зад граница, и ги изпращат да работят с хлапета от изоставащите региони у нас. Тази година средната възраст на групата е 28 г., а 30% от младите преподаватели са мъже. Избраните ще изкарат лятото, обучавайки се във Факултета по педагогика на Пловдивския университет, а наесен ще влязат в класните стаи, за да започнат работа с учениците си.

За труда си ще получават стандартната за начинаещ педагог стартова заплата. В момента тя е фиксирана на 500 лв. Ако са назначени извън града, в който живеят, фондацията предоставя и безплатна квартира. На всички избрани от „Заедно в час“ осигуряват допълнително средства, с които да покриват месечните си сметки за ток и вода. С всеки от тях работи ментор - успял бизнесмен, който ги напътства как да се държат като лидери в класната стая.

Въпреки високия интерес към програмата ситуацията с подновяването на учителския състав продължава да е тревожна. Само 9% от учителите у нас са на възраст до 35 години, а през следващите 12 години се очаква половината от педагозите да излязат в пенсия.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини