Посланикът на Франция обеща френски стипендии за отличниците в „Ботев”

Негово превъзходителство посланикът на Франция господин Ксавие Лапер дьо Кабан бе посрещнат от франкофонската общност в Езиковата гимназия с почeтен шпалир от гвардейци

Височайшата визита е признание за професионализма на преподавателите по  и на френски език и на ръководството на Гимназията за ентусиазма и усърдието да се популяризира изучаването на френски език на територията на област Кърджали. Заедно с дипломат номер едно на Франция, в училището пристигна и аташето по образователно сътрудничество към посолството господин Лоран Атал.

Буйните ритми на българския фолклор и впечатляващата хореография на народните танци очароваха френските дипломати. Посланик дьо Кабан се обърна към възпитаниците на гимназията на български език и с това изненада присъстващите, които от своя страна обясниха на прекрасен френски език защо са направили избор да изучават езика на Волтер и Юго.

Преподавателят на френски и италиански език господин Нурай Садулов представи една виртуална разходка из историята на училището и постиженията на възпитаниците на френскоговорящата общност. Обаятелният разказ за работата на учениците от ателие Френска кухня и театралното студио на френски език по проект „Успех” заинтригува гостите. Те останаха очаровани от възможностите, които се предоставят пред учениците за по-пълноценно овладяване на езика и опознавате на традициите на френския народ.

 Изненадите продължиха с етюд от пиесата „Писмото на Чарли”, с която младите актьори спечелиха бронзова маска на Международния фестивал на франкофонския театър, а след аплодисментите госпожа Чавдарова, директор на ГПЧЕ „Христо Ботев” подари юбилейната книга на училището, медальон с логото на гимназията и сувенир, изработен от ученици от клуб „Сръчко”.

Посланикът на Франция изрази своите прекрасни впечатления от визитата си в Езиковата гимназия и обеща, че ще съдейства за отпускането на едногодишни стипендии на изявени ученици, които да имат възможност за едногодишно обучение във Франция.  Още един ангажимент бе поет  към преподавателите – квалификационни стажове  и провокиране на интереса  на млади специалисти от Франция, които да работят по различни програми в българските езикови гимназии. Господин Лоран Атал пое ангажимент да осигури учебна литература за подготовката на езиковия изпит  DELF-DALF.   

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини