Акиф Акиф, кмет на община Момчилград: Ръководим се от реалните очаквания на обикновения човек

- Лесно ли се управлява Момчилград? 
- Има мнение, че хората ни държат на мнението си, защитават свободата си и притежават темперамент. Съпротивата срещу възродителния процес и бурните години на демокрацията доказват това. С тези хора е лесно да се работи, ако ти вярват. Трябва да ги убедиш, че си честен с тях, и тогава те се превръщат в двигател. Тук живеем хора от различни етноси, от различни религии. Живеем в разбирателство, без конфликти, помагаме си взаимно. Това е най-ценното за един град и за един народ.

- За разлика от повечето малки градове в страната Момчилград се развива. Какво се крие зад това? 
- Още в началото на мандата си обещахме да променим начина на мислене и темпото на работа в общината. Наистина Момчилград се развива като икономически център и заслугата за това е на всички предприемчиви хора тук. Местната власт си поставя за водеща цел създаването на условия за развитие на малкия и средния бизнес във всички браншове, включително и в земеделието. Независимо дали ще започне семеен бизнес, или ще открие десет, двадесет или сто работни места, всеки, който иска да се занимава с бизнес, получава подкрепата на общината. Разбира се, ние сме свързани с икономическото развитие на страната. Но ако България е добре, Момчилград ще бъде малко по-добре. За съжаление през последните десетилетия хиляди хора от общината ни заминаха или за страните от Европейския съюз, или за Република Турция. При нас има така наречения носталгичен туризъм. Ще ви кажа, че по време на празници населението на община Момчилград се удвоява. Благодарни сме им, че винаги се отзовават на наши инициативи, защото хората тук заслужават по-достойно бъдеще и висок стандарт на живот. Има и друг момент - нашите братя и сестри започнаха да се връщат, стягат къщите си. Желанието им отново да заживеят в Момчилград и да търсят реализация тук ни мотивира още повече. Тези от тях, които са на по-млада възраст, започват и да работят. Едни се опитват да направят бизнес, други се насочват към земеделието. За други са важни спокойствието и сигурността, които са налице в Момчилград.

- Много ли са тези, които са направили капитал в чужбина и сега искат да го инвестират у нас? 
- Да, има такъв интерес. Ние правим необходимото да подпомогнем тези хора. Но освен с нас инвестициите са свързани и със състоянието на страната. Всеки предприемач се цели в най-доброто място за инвестиции. 
Над 50 процента от по-младото поколение в Момчилград - говоря за хора от 20 до 55 години, заминаха в чужбина. Там те видяха добре устроени държави, с висок жизнен стандарт, със социални придобивки, с работещи икономики. Вярвам, че част от тези хора ще се върнат, но голяма част ще изберат по-уредения живот в развитите страни. Затова и нашите усилия са насочени преди всичко да задържим останалите в Момчилград. Да им създадем условия за живот, работни места, качествено образование и здравеопазване. Това е основната ни цел. Подкрепяме всички фирми, които искат да инвестират и да разкриват нови работни места. Никой не е върнат от общината, напротив, опитваме се да помагаме и със съвети, и с експертна помощ.

- Каква е структурата на икономиката на Момчилград? 
- С най-голям брой ангажирани работници през последните години остава текстилната промишленост. Там работят нашите жени и сестри, има и много млади мъже, ангажирани с поддръжката. Сериозен успех е инвестицията на завода за каучукови изделия „Теклас“. С всяка изминала година наблюдаваме както ръст на производството, така и увеличение на работната ръка. В допълнение към завода се откриват нови, по-малки фирми, които да обслужват потреблението му. 
Машиностроенето в общината е представено от „Върбица-Хранинвест“, където се извършват производство и поддръжка на машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост. 
Земеделието остава основен поминък на населението - около 30 процента от хората се занимават с него. През последните години интересът към земеделието се връща, хората търсят ниши в пазара и нови възможности. В област Кърджали ние сме на първо място по брой животни и развитието продължава да е много добро. Освен субсидиите, които получават хората в земеделието, община Момчилград също ги насърчава. Също така имаме много ангажирани в търговията и услугите.

- Как ги подпомагате? 
- На първо място в оземляването. Или чрез директна продажба на земя, или чрез сключване на дългосрочни договори за наем на земеделски площи. Освен това поемаме разходи за първата оран на земеделските площи. Това са 25 лева на декар. През миналата година поехме над 1000 декара, през тази може би ще надхвърлим 1500 декара. Имаме проект за изграждане на преработвателна фабрика за зеленчукови и месни консерви.

- Тютюнът беше основен поминък за местното население. Има ли той наистина алтернатива? 
- Алтернативата на тютюна е тютюнът. Може да се опитваме да развиваме други производства, които да компенсират донякъде рязкото намаляване на неговото производство, но те не са в състояние да го изместят изцяло. За съжаление се видя, че от България то се измести в съседни държави. Не е по силите на една община да се пребори с тези процеси, тук трябва държавна политика. По този начин може да бъдат открити повече работни места. Това се отнася и за общини, които се намират в труднодостъпни или слаборазвити райони. Общината има идеи как да спре обезлюдяването на отдалечените населени места.

- Новият път за Гърция през прохода Маказа минава покрай Момчилград. Очаквате ли, че това ще доведе до икономическо оживление в общината? 
- Очакванията ни са много големи, защото тази част на България беше изолирана в продължение на 60 години. Сега, по-малко от две години след откриването на прохода Маказа, хиляди български и чуждестранни туристи „откриха“ Момчилград. В момента изграждаме пряката пътна връзка, надявам се до края на годината тя да бъде пусната в експлоатация. Това ще доведе до оживление не само в туризма и търговията, но и в инвестиции в най-различни браншове. Интересът вече е факт, водим преговори, някои предприемачи купиха земя и сгради. Освен това край Момчилград ще преминава газопроводът между България и Гърция. Надяваме се, че това ще позволи градът да бъде газифициран, а там, където има евтина енергия, промишлеността се развива бързо. Трябва да се възползваме и от възможностите, които дава икономическото сътрудничество с Турция, а това вече е осмата икономика в света.

- Каква е инвестиционната програма на община Момчилград? 
- През последните години усилията на община Момчилград бяха насочени към подпомагане на малки и средни предприятия, което ще продължи и занапред. Ще положим повече усилия предприемчивите хора да стъпят на крака, да започнат бизнес и да им създадем условия за развитие. Другата ни важна задача е чрез кандидатстването и реализацията на проекти да решаваме битовите проблеми на хората в нашата община. Ние започнахме и приключихме успешно с „Водния цикъл“. Построихме десетки километри нови пътища, асфалтирахме изцяло главните улици в Момчилград. Няма как да не бъдем удовлетворени от реализацията на проекти, след чиито изпълнения децата ни влизат в топли училищни стаи, имат възможност да спортуват в изцяло подновени бази. Успяхме да спечелим много проекти по Програмата за развитие на селските райони. Градският стадион ще бъде единствен по рода си в региона - с изградена модерна дренажна и автоматизирана поливна система. Вярвам, че след ремонта на спортна зала „Родопи“ ще възвърнем славата от времето, когато Даниела Гергелчева става първият европейски шампион за България по тенис на маса. През идните месеци Момчилград ще завърши „замразения“ спортен комплекс, започнат през 80-те години в чест на трикратния олимпийски и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу. Така ще осъществим една мечта на всички момчилградчани. Хората виждат, че условията за живот се подобряват, че има условия за бизнес и за работа, и това дава тласък на икономиката.

- Защо е важно това? 
- Никой не иска да живее там, където няма възможности за образование на децата му и за качествени здравни грижи. Най-добрият пример за това е общинската ни болница в Момчилград. През 2011 г. беше на ръба на фалит. Персоналът имаше да получава заплати за шест месеца, задълженията бяха близо половин милион. След предприети мерки и нови придобивки здравното заведение вече има реална възможност да се конкурира с частни болници. С реализиран проект за енергийно обновяване за един отоплителен сезон спестяваме над 100 000 лева, които се влагат в модернизирането на здравните услуги. С помощта на многото дарители от страната и чужбина сега всяка стая е обновена, има топла вода, санитарен възел, условията за лечение станаха много добри. Благодарни сме им за подадената ръка, което е истински пример за взаимопомощ и сътрудничество. Надявам се, че в близките години болницата ни ще се развива, ще бъде обезпечена с кадри. Стимулираме обучението на студенти по медицина, които имат желание да работят в Момчилград. Финансовата помощ е под формата на ежемесечни стипендии и се осигурява от общински фонд. Амбицията ни за следващите години е МБАЛ-Момчилград да се превърне в едно от най-стабилните и предпочитани здравни заведения в Южна България.

- Как се справяте с липсата на лекари? Това е проблем за цяла България. 
- Първата стъпка е създаването на добри условия и стабилност на самата болница. Политиката за задържане на специалистите е много деликатна и в нея става въпрос основно за по-добри условия и заплащане. С решение на общинския съвет ние сме подпомагали всяка година болницата с над 100 000 лева. Тази година заделените средства от общината са само 10 хил. лева за крайни нужди, защото моделът на мениджърското управление там заработи основно под контрола на общината. В последните две години нямахме проблем с плащането на надлимитните дейности от здравната каса, направени от болницата, и това помогна много за нейното развитие. Успяхме да върнем доверието в болницата. Вече в нея има много пациенти и все повече хора предпочитат да се лекуват тук, вместо да търсят други здравни заведения.

- Какви са отзивите на местните хора след изпълнението на толкова труден и тежък проект като „Водния цикъл“? 
- Приключихме в срок с най-мащабния проект в историята на Момчилград. Бих искал да поднеса своите извинения за причиненото неудобство на хората и да им благодаря за разбирането. Изразявам сърдечни благодарности за труда на всички екипи през годините, участвали в този проект, за волята на изпълнителите да приключат навреме въпреки тежката ситуация с разплащанията по ОП „Околна среда“. С реконструкцията и изграждането на новата водоснабдителна и канализационна мрежа решихме проблемите на града за 100 години напред. След смяната на ВиК мрежата успяхме цялостно да асфалтираме главните и най-натоварените улици в града, засегнати от „Водния цикъл“. Положителните резултати вече са факт. Нямаме нито един сигнал от жители за аварии по време на най-тежките валежи през зимния период.

- Каква равносметка може да направите в края на мандата?
- Равносметката е удовлетворението и признателността, които получаваме от хората. Сигурно сме навъртели хиляди километри, за да осигурим по-добри услуги чрез европейски и национални средства, които възлизат вече на близо 60 млн. лева. Ние наистина стигнахме до последната къща, до най-отдалечената махала в нашата община, до реалните проблеми на хората. Успяхме да дадем живот на онези проекти, които са в истинска полза на населението. 
Ние сме една от първите общини в труднодостъпните райони, в които всички села вече са водоснабдени. Амбицирани сме в идните години това да се отнася и за обратната канализация. Общината ни е съставена от 30 села и 50 махали. През последните години инвестиции бяха направени във всички населени места. Имаме опит и желание в новия програмен период на Европейския съюз да направим каквото е необходимо, така че да не останат никакви битови проблеми на жителите на община Момчилград. Обхващаме най-различни сектори - от образованието и здравеопазването до социалните дейности и инфраструктурата. А най-голямата ни цел е разкриването на възможно повече работни места.

- През миналата година бяхте национален първенец по привлечени европейски средства на жител на общината. Как постигнахте това? 
- Община Момчилград е сред най-активните в кандидатстването и печеленето на проекти по европейски програми. Зад това стоят много човешки усилия, много труд. Искам да благодаря на екипа на община Момчилград, на всички, които участваха в създаването на условия за привличането на тези средства. Принос имат и предишните кметове и правителства. През изминалия програмен период 2007-2013 г. ние успяхме да реализираме проекти, включително и финансирани със средствата, отпуснати от държавния бюджет за близо 60 милиона лева. Това допринася и ще допринесе в следващите години за икономическия ръст на общината и за добрия жизнен стандарт на нашето население. През новия програмен период ще наблегнем на земеделието и на преработвателната промишленост и както и досега, в проектите, които дават качествено образование и здравеопазване, добри социални услуги.

- По време на вашия мандат ДПС повечето време беше в опозиция. Това, че сте кмет от ДПС, попречи ли ви, или ви помогна? 
- За един кмет само амбиция и желание не са достатъчни. Затова подчертах, че ако има воля и решителност, всички врати се отварят, независимо коя партия или коалиция управлява. Благодарни сме и на общинския съвет за приетите решения, които са жизненоважни за жителите ни. 
Но понеже говорим за ДПС, то винаги е защитавало интересите на малките общини, на малкия земеделец, на обикновения човек. Това, което се случва сега в Момчилград, нямаше как да стане без подкрепата на народните ни представители. Както и на многото добре подготвени кадри, които създаде партията през годините. Това е само един от отличителните белези между ДПС и останалите партии.

- Лесно ли е да си кмет в града, откъдето е лидерът на ДПС? 
- Изключително сме горди и щастливи от факта, че лидерът на Движението за права и свободи е от нашия град. Това още повече ни амбицира и дава отговорност и ангажираност за по-добро управление в името на Момчилград.

Красимир Ангелов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини