"Аз съм внук на Завоевателя!"

Дъжд от розови листа и море от светкавици от мобилните телефони се изляха над турския президент Ердоган при появата му на сцената в германския град Карлсруе в неделя. Множеството развяваше стотици турски знамена, а жените масово припадаха от вълнение.

Тази изява на Ердоган беше основен елемент от предизборната кампания за парламентарните избори на 7 юни. В качеството си на държавен глава Ердоган е длъжен да бъде неутрален - и той се съобрази с тази повеля, поне вербално: турският президент не спомена и с една дума Партията на справедливостта и развитието, която управлява еднолично от 2002 година насам.

Ердоган беше съпроводен от няколко министри, които мъдро отбелязаха, че "турците в Европа знаят много добре за коя партия да дадат гласа си". В суматохата никой от присъстващите не обърна внимание на новината, че неколцина противници на Ердоган от редиците на провеждащата се наблизо контрадемонстрация са се приближили до залата и са влезли в стълкновение с негови привърженици.

Противници на турския президент: "Ердоган не е добре дошъл - нито тук, нито където и да било другаде!"

"Турция се гордее с теб!"

Ердоган започна речта си с поздрав към жените по случай Деня на майката, който се отбелязваше в Германия именно в неделя. "Раят е под нозете на жените, а не под тези на мъжете", заяви той и предизвика бурни аплодисменти. Същевременно Ердоган не пропусна да отправи ясен политически призив: "Имам Ви доверие. Напълнете избирателните урни на 7 юни с Вашите бюлетини!", заяви президентът и добави, че гласовете на живеещите в Германия 1,4 милиона турци, които имат право да гласуват в Турция, могат да бъдат от решаващо значение.

Ердоган обяви и каква е същинската му цел - той иска да получи мнозинство от 367 места в 550-местното Велико национално събрание. Това мнозинство му е необходимо за промени в конституцията. Промените в конституцията пък са му необходими, за да постигне основната си цел - да превърне Турция в президентска република. С думите, че "една подкова спасява коня, конят спасява командира и по този начин цялата войска, а войската спасява народа", Ердоган напомни за завоевателните походи на Османската империя, което накара екзалтираната публика да извика за пореден път: "Турция се гордее с теб!".

Ердоган подчерта, че като президент е длъжен да спазва неутралитет. Затова не бил на страната на някоя партия, а на страната на народа. И никой не можел да му отнеме правото да казва какво смята за правилно и какво - за погрешно. Неговите противници били безмълвни пред растящия брой летища и университети, пред големите проекти, който разработил като премиер от 2002 до 2014 година. "Когато умре едно магаре, остава седлото му. А когато умре един човек, остават делата му", заяви Ердоган в речта си. И за пореден път накара скандиращото множество да обещае, че ще избере "правилната партия". След което всички започнаха да пригласят на неговия възглас: "Една нация, едно знаме, една родина, една държава!". 

В Германия живеят към 1,4 милиона турци, които имат право на глас в Турция

Непрозрачни намерения

Истинските причини за активността на турския президент си остават негова тайна. Факт е обаче, че 367-те, или поне 330-те депутатски места, които ще му позволят да промени конституцията посредством референдум, изобщо не са му в кърпа вързани. Към момента Партията на справедливостта и развитието има едва 312 депутатски мандата. С други думи: за постигането на заветната цел Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието се нуждаят от резултати, които ще трябва да са по-добри дори от големия изборен успех преди четири години.

В края на изявата си в Карлсруе, откъдето отпътува за белгийския град Хаселт, Ердоган се сбогува като "внук на завоевателя", визирайки султан Мехмет II, който през 1453 година завладява византийския Константинопол. С това той окончателно спечели сърцата на 14-те хиляди свои привърженици в Карлсруе. Доколко това важи за всички турски избиратели, ще си проличи на 7 юни. Изборната победа е сигурна, но съвсем не е сигурно, че Ердоган ще се сдобие с мнозинството, което му е необходимо за промени в конституцията.

Източник: Perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини