Започва сезонът на сребристите облаци (видео)

Обикновено сезонът на сребристите облаци започва между 15 и 27 май. Сребристите облаци се явяват най-високите и най-студените от всички облаци, за тяхното възникване се изисква много ниска температура (-140 °С).

Под влиянието на естествени причини условията за такова застудяване в горната атмосфера се образуват в края на пролетта и първата половина на лятото. Затова техният сезон не е продължителен – от края на май до средата на юли.

Поради физико-географски и астрономически фактори сребристите облаци могат да се наблюдават от Земята само в средните ширити между 43° и 60°, след залеза на Слънцето, както и преди изгрева, когато светилото се намира на 6–16º зад хоризонта.

Разположени на височина 70–90 км, сребристите облаци се осветяват отдолу от Слънцето и придобиват неповторим сребрист отблясък, който на свой ред възниква от разсейването на светлината в малките ледени кристалчета с размер 6 мкм.

Най-ярките облаци имат формата на тънки сребристи ивици, вихри и миди. Оптичната им плътност е толкова малка, че през сребристата „паяжина“ просветват ярки звезди. Другите тропосферни облаци изглеждат като тъмни петна, тъй като са разположени по-ниско и не са осветени от слънчевите лъчи.

Обикновено пръв сребристите облаци забелязва спътникът AIM (миналата година това се случи на 24 май). След няколко седмици те се представят в цялата си красота и на наблюдателите от Земята.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини