Как ще платите: с чип, часовник или телефон

Банките вече не са това, което бяха. Или поне скоро няма да са... Според доклад на Boston Consulting Group финансовите институции участват в транзакции за 400 трлн. долара всяка година, от които печелят около 1 трлн. долара от такси и услуги. Но с нарастването на иновациите в електронните и "умни" разплащателни системи все повече технологични и други компании искат да "отхапят" част от бизнеса на банките. От което потребителите може само да спечелят... Дигиталните разплащания ще бъдат сред основните теми на тазгодишната технологична конференция DigitalK 2015, която ще се проведе на 21-22 май в Sofia Event Center и е организирана от "Капитал" и фондовете NEVEQ и LauncHUB.


Финансова демократизация
С възхода на компании като PayPal, Square и Stripe през последните години електронните разплащания през карти или мобилни устройства надминаха тези в брой. Клиентите имат по-голям избор от когато и да било по какъв начин да платят. Така дори и малките търговци получават достъп до повече потребители.

"Интернет демократизира целия финансов бранш", казва пред изданието StrategyEye Digital Media Анди Йънг, бивш директор за британския пазар на платформата Stripe, който ще бъде лектор на Digitalk 2015. Според него елементарен пример е как преди години е било нужно да присъстваш в банка при откриване на сметка и да попълниш хартиен формуляр, докато сега всичко е цифрово и онлайн. "Но дори това не е целта и призванието на интернет, а създаването от нулата на инфаструктура за разплащания, която да промени изоснови сектора", смята експертът.

В момента банките доминират цялата електронна екосистема, коментира сп. The Economist. Тя включва няколко слоя процеси и участници, сред които технологични доставчици, платежни системи и банки. Всеки от тях взима дял от транзакцията, но повечето пари накрая отиват именно във финансовите институции. С намесата на нови играчи и опростяването на екосистемата би трябвало таксите на банките да намаляват. Естествено участието на финансовите групи е жизненоважно, но влиянието им ще отслабва.

Еволюцията на електронните разплащания по света донякъде зависи и от местни фактори - всяка държава има своя платежна система, която е базирана на потребителски навици и предпочитания. Например САЩ чак сега се отказват напълно от картите с магнитна лента в полза на тези с чип, които са далеч по-сигурни и които отдавна се предлагат от европейските банки. "Много от платежните системи по света са толкова стари и са базирани на някаква вътрешна логика", заяви по време на своя презентация в Истанбул Дамиен Перила, директор за Централна и Източна Европа на PayPal, който също ще бъде лектор на DigitalK 2015. Според него технологиите правят всичко по-лесно, по-бързо и по-свързано.

Същевременно нарастват не само картите с чипове, но и системите и устройствата за безконтактно плащане, както и платформите, които улесняват онлайн разплащанията за търговците. Пример за иновативна компания в този сегмент е Stripe. Създадената от ирландците Патрик и Джон Колисън платформа позволява на онлайн магазините да приемат и правят плащания през Stripe, без да отварят разплащателна сметка в банка. Това им позволява по-лесното навлизане на нови пазари. "Банковата система е твърде фрагментирана, когато трябва да правиш глобален бизнес. Stripe се опитва да изгради инфрасткруктура в цял свят на различни континенти, с която да позволи на фирмите да разрастват бизнеса си и да стават глобални чрез Stripe, без да се притесняват за начините на разплащане на различните пазари", казва Анди Йънг. Един от най-големите успехи е партньорството с разплащателната система Alipay на китайския онлайн гигант Alibaba. Търговците в Stripe вече имат достъп до над 500 млн. собственици на сметки в Alipay, а китайските клиенти без международни банкови карти могат да плащат в сайтове и приложения, ползващи Stripe, чрез профила си в Alipay.

Без контакт
По света нарастват и безконтактните разплащания. Около 42% от доставените през 2014 г. над 2 млрд. чипа за карти и други устройства са били именно за такива джаджи. Един играч в сектора има непоколебими амбиции да стане глобален хегемон - технологичният гигант Apple. Компанията пусна платформата си Apple Pay за плащане през iPhone или Apple Watch през миналия октомври в САЩ и през тази година ще разширява услугата в цял свят. Групата получава такса от 0.15% от всички плащания, която тепърва ще расте за сметка на комисионите на банките. Не бива да се забравя и фактът с набирането на потребителска информация от извършените транзакции. Така че няма нищо чудно, че Google и Samsung също подготвят конкуренти на Apple Рay. PayPal пък купи стартиращата компания Paydiant, чиято технология е съвместима с различни системи за безконтактни плащания.

Всъщност все повече се размива линията между безконтактните плащания в традиционната търговия на дребно и електронните покупки. Ето защо всички големи играчи искат да присъстват и в двата търговски канала. В САЩ клиентът може да плати в онлайн магазин с "жетон" от Apple Pay, Android Pay или Samsung Pay, или пък чрез телефона си "на живо" в магазина. PayPal разпростира бизнеса си от онлайн към физическия ритейл. В същото време, за да не загубят влияние, банките и издателите на карти подкрепят всичко и всички. Така борбата за все по-голямата награда стават все по-ожесточена.

Повече за програмата и лекторите на DigitalK 2015 можете да научите на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини