Хиляди чакаха чудо в дървена джамия

Хиляди мюсюлмани от България, Турция и Гърция чакаха изцеление в единствената у нас дървена джамия. Тя е в село Подкова, близо до границата с Гърция и при строителството й не е използван нито един пирон. Мюсюлманите се събират в нея на Хадърлез, името на празника идва от светеца Хадър, арабския превод на Георги.

Единадесет имами четоха молитви през целия ден, но мястото е популярно не заради религиозната служба, а заради вярата, че камъните в старото гробище до джамията лекуват всички болести.

Единият от тях е изсечен под формата на прозорец и вярващите трябва да се проврат през него три пъти, за да се закачи болестта на камъка и да остане там. Другият лекува главоболие, болният трябва да седне и да опре три пъти гърба си на него. Третият камък лежи на земята, трябва да се коленичи и три пъти да се докосне с чело. Вярва се, че той цери всички болести на ръцете и краката. Вярващите трябва да откъснат парчета от дрехите си и да ги завържат по клоните на дърветата в старото гробище. Според учените тези ритуали съхраняват езическия култ към мъртвите и вярата, че те помагат от отвъдното.

Дървената джамия е издигната през 1428 г., което я прави един от най-старите мюсюлмански храмове в България. Наричат я „джамията на седемте моми“. Според легендата седем девойки изпратили любимите си на война и когато те не се върнали, продали чеизите си и построили храма за една нощ.

В района се забелязват древни изсичания и улеи в скалите. Местните хора твърдят, че това са следи от влаченето на огромните дървени трупи, използвани при градежа. През 2009 г. джамията е възстановена, като е съхранена древната строителна технология. Обектът е паметник на културата.

Красимир Ангелов

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини