Христо Бисеров имал огромни суми пари с неустановен произход

Бившият зам.-председател на НС Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков имат три месеца, за да докажат произхода на общо над 1,5 млн. лв.
Вчера Софийският градски съд запорира по искане на комисията за конфискация 1,2 млн. лева на Бисеров и 300 000 лева на Главинков. 

Председателят на комисията Пламен Георгиев коментира, че ако Бисеров и Главинков докажат законността на средствата, то запорът върху тях ще бъде вдигнат, в противен случай комисията ще внесе иск в съда, предаде БТА. 

Комисията по конфискация е проследила освен няколко банкови трансфера и покупко-продажба на дялове. 

Комисията оспорва произхода на парите, с които е построена двуетажна къща.
Георгиев обясни, че става дума за сделка, сключена между фирма на съпругата на Бисеров, Главинков и японската фирма "Тошиба Корпорейшън", съобщи БГНЕС.

"Съпругата и синът имат по 25 дяла в тази фирма, които продават на японците. Двамата са закупили тези дялове за 25 000 лева, а само четири месеца по-късно цената на дяловете става 850 000 лева. За тази сума те продават своите дялове на японците, а малко след това "Тошиба Корпорейшън" отново ги продава на фирма, част от която е Главников, за 25 000 лева", каза Георгиев.

По думите му фирмата е регистрирана в Япония, изпълнителният й директор е японски гражданин. 

Георгиев не вижда никакви пазарни аргументи как може за 4 месеца дяловете на една фирма да повишават с толкова пъти своята цена. 

"Има няколко такива сделки, има преводи в чужбина, направен е анализ и сме установили, че действително има огромни суми с неустановен произход", коментира Георгиев.

Искът спрямо Бисеров е за малко повече от 2 млн. лева, като е установено и съответно запорирано имущество за 1,2 млн. лева. 

Шефът на комисията добави, че "едни суми постоянно се въртят между фирми, въртят се акции и дялове, които повишават стойността си баснословно само за няколко месеца".

С парите от сделката е погасен кредитът за строителството на двуетажната къща, която комисията иска да бъде отнета. 

"Част от парите са отишли към фирми, регистрирани на Сейшелските острови", 
добави Георгиев.

"За мен това е класически тип пране на пари, но не по смисъла на Наказателния кодекс", коментира още той.

Ако Бисеров и Главинков представят документи за произхода на средствата си, делото ще бъде прекратено, а запорите им вдигнати. 
Ако обаче няма документи до още три месеца, Комисията за незаконно придобито имущество ще внесе делото в Софийския градски съд, но вече с искане за отнемане на техните пари.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини