Може ли йогата да предизвика оргазъм ?

"Докато не спечелих като награда йога курс от томбола в местната кръчма, не бях в състояние да забележа очарованието на йогата. Да се разтягаш и потиш в църковна зала, заобиколен от пъшкащи непознати? Можех да си намеря и по-добри занимания за вечерта", започва разказа си Максин Фрит.

След като редовно започнала да посещава занятията обаче, тя се превърнала в нещо като поклоннник. Гъвкавостта и силата й се подобрили и се отървала от прегърбената си стойка.

А съвсем наскоро стана ясно и че йогата може да има е още една скрита полза, нещо, което изисква повече практика и съвършена техника, но което може да накара милиони да се запалят по нея: йогазъм.

Отдавна се знае, че укрепването на мускулите в дъното на таза може да подобри сексуалния живот на жената. За това е напълно възможно да се изпита оргазъм на килимчето за йога.

Йогите казват, че комбинация от поза Лотус, при която седите със скръстени крака и Праняма - техника за регулиране на дишането, която включва бързи дълбоки вдишвания, може да предизвика усещане за оргазъм.

Холивудската звезда Деми Мур и дъщеря и Румър Уилис са предани почитатели на Куандалини.

50-годишната Бевърли Дръм, бивш бизнес анализатор от Северен Лондон, изпитала йогазъм още при първото си йога преживяване. "Беше толкова силно, че се разплаках", казва Бевърли. "Отидох при учителя си и му казах, че искам да науча повече". Сега, 6 години по-късно, тя преподава в свой собствен курс по йога.

Според опитни специалисто по йога, йогазмът не се постига чрез определена позиция, той е състояние на ума - може да отнеме седмици, месеци или година физически усилия, за да се изпита. Най-често обаче йогазмът се усеща при Куандалини - вид дълбока медиативна йога, чиято цел е да предизвика духовно пробуждане.

"Куандалини оргазмът не е просто физически оргазъм, а нещо много повече", обяснява Дръм, "нещо като огромно освобождаване на енергия". "Получавам неволеви спазми и пулсации на енергия и се наслаждавам на най-мощния екстаз."

Но как точно работи? Барбара Карелас, на 60, е бивш продуцент от Бродуей. В продължение на три десетилетия тя показва на другите как да достигнат до йогазъм.

Разковничето, казва тя е да фокусирате вниманието си към асаната Лотус, но с помощта на дишането си. "Трябва да се работи с дъното на таза". Това, което хората от западния свят не проумявали, е че оргазмът е преживяване на енергийно ниво, не само на физическо. "Това е цялостно преживяване и има общо с дишането. Освен стимулация на гениталиите, съществуват и много други стимули, които представляват много по-голяма част от оргазимите отколкото предполагаме", добавя Карелас.

Йогазмът не винаги наподобява физическия оргазъм, той по-скоро е усещане по цялото тяло. "Въпреки, че някои хора едновременно изпитват и генитален оргазъм", казва специалистът. Тя самата успяла да достигне до него след дълга практика и дихателни и енергийни техники.

Йогазъм могат да изпитат всички - дори мъжете.

"Ако вярвате, че е възможно, значи е.", уверена е Карелас. Тя обучавала хората да дишат малко по-дълбоко от обикновено и да използват въображението си да движат енергията в тялото си, подобно на медитация.

Австралиец обаче имал малко по-различно преживяване по време на един от курсовете.

"Бях толкова отпуснат, че заспах", казва той, "Всички тези жени обаче имаха различно усещане. Затворих очите си, защото не знаех накъде да погледна заради всичките тези пъшкания и стенания."

Според Карелас тялото има естествена предразроложеност към оргазми и само социалната среда и самоконтрола пречат на по-честите му спонтанни прояви. "Причината много от хората да не получава оргазъм, е че те сами не си позволяват", казва тя. И напомня, че е важно да се знае, че оргазмите са естествения начин на тялото да се освободи от напрежението.

Моята учетилка по йога - Сюзън Йейтс все още не виждала никой от класа и да получава йогазъм, но казва, че заниманията са полезни, пише Максин Фрит.

"Най-важното нещо при йогата, е че изграждате по-добра връзка със себе си. Разбирате по-добре тялото си. Понякога хората ми казват, че са изпитали еуфория след курс по йога и че имат по-добрър сексуален живот", казва учителката.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини