Нов поминък за Родопите - малини, боровинки, кози

Има възможности за отглеждане на касис, червено френско грозде, малини, боровинки, арония и къпина в Кърджалийско. Това каза в Кърджали доц. д-р Диян Георгиев, директор на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян. Той участва в семинар на тема «Възможности за развитието на животновъдството и овощарството в Източните Родопи“.
За да се отглеждат успешно тези култури, първо трябва да се направи правилен избор на мястото. Тъй като тук е по-топъл район, въпреки че е планина, трябва да има задължително капково напояване, уточни Георгиев. Според него силно казано е, че те могат да бъдат алтернатива на тютюна, но все пак могат да бъдат един нов поминък за населението.
В момента има много голямо търсене на малини и боровинки на външния пазар. Масово наши частни производители изнасят продукцията си от малини в Европа на доста добри цени.
Според доц. д-р Пенко Зунев перспективите пред козевъдството са добри, защото млякото е биологично и добро, няма значение дали козите са отглеждани промишлено, в обори или пасищно. Козето мляко, включително и козето месо, са много диетични, ценят се в световен мащаб.
Както в Кърджалийско, така и в цялата страна има условия за развитие на козевъдството, защото козата е непретенциозно животно, не изисква чак толкова богати фуражи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини