Един празник и десерт, който може да бъде опитан само веднъж в годината

Решите ли в този период на годината да си направите разходка някъде по-високо в планината, оглеждайте се за ниски храсти с малки зелени листенца. Между тях се крият дребните, но богати на вкус сини или черни боровинки.

Каквото и да кажем за тези диворастящи плодове, ще е малко, тъй като за разлика от техните култивирани събратя, те крият мощна лечебна тайна. Заради полезните си свойства според някои лечители дивите боровинки са подходящи за закуска, благоприятстват работата на стомаха и помагат в справянето с по-сериозни заболявания като рак. Днес обаче няма да се фокусираме толкова върху качествата на боровинките, а ще се пренесем в обичаите на една страна и десерта, който там се яде веднъж годишно.

Най-интензивният период за бране на малките диви плодове е от юли до септември. Част от периода съвпада с прибирането на реколтата, коситбата и приготвянето на сеното - важен момент за празненства и фестивали в цяла Ирландия.

В първата неделя на август е обичайно местните хора да се отправят към места, където виреят черните боровинки, за да берат и похапват колкото може повече. Денят е известен като Fraughan Sunday или Garland Sunday и се празнува с игри, веселби и разбира се, с ядене на боровинки, растящи високо в планините. В днешно време традициите са леко променени, а фокусът е по-скоро върху дивите плодове и по-точно как да бъдат изядени по най-добрия начин в рамките на деня.

Изобилието им по това време на годината е голямо, затова и изкушението, което предизвикват, се равнява на същата сила. Не всички обрани плодове стигат до дома, но тези, които успяват, се превръщат в просто лакомство със сметана и захар. Мнозина от ирландците все още обичат да ги похапват по този начин, спазвайки традицията да го правят само в деня на Fraughan Sunday, когато е и техният пик.

За съжаление, в Ирландия много от диворастящите боровинкови храсти биват премахвани, за да се направи повече пространство за паша. Ето защо нанесените щети в тази посока са значителни, въпреки надзора от страна на държавата.

Този вид храсти са важни не само заради плодовете си. Те са устойчиви и могат да виреят на места, където никое друго растение не би могло. Гъстотата им създава перфектна среда за живот на някои видове птици, насекоми и дребни бозайници. Цветовете пък осигуряват храна за пчелите, а ароматните плодове - за птиците.

Десертът, който в Ирландия се яде веднъж в годината, е повече от лесен, а за него ще са ви необходими 150 г диви черни боровинки, 1 с.л. бяла захар, сокът на един лимон, 2 стръкчета мащерка и 250 г готварска сметана с висока масленост.

В тенджера сложете захарта, лимоновия сок и мащерката. Гответе за около 5-10 мин., докато боровинките започнат да се разпукват и размекват. Извадете стръкчетата мащерка и оставете готовия сироп да се охлади. В купа разбийте сметаната с миксер. Трябва да стане достатъчно гъста, за да запази формата си, когато налеете в нея боровинковия сироп. Внимателно разбъркайте.

Разпределете десерта в четири купички и полейте отгоре с още от сиропа. Поръсете с пресни боровинки, лимонова кора и листенца мащерка.

Не зависимо как обичате да ги похапвате, диворастящите летни плодчета са лесен начин да си набавите необходимите за правилната работа на тялото полезни вещества. Благодарение на тях ще изградите здрав имунитет за предстоящите зимни месеци.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини