В Смолян дипломат връчи медал на 90 годишна казахстанка-ветеран

При гостуването си в Смолян, посланикът на Казахстан Темиртай Избастин връчи юбилеен медал за 70 години от Победата във Великата отечествена война 1941-1945 г. на сънародничката си Раиса Блажевская, която живее в Смолян.

Блажевская е ветеран от Отечествената война, когато едва 20 годишна участва активно при боевете за освобождаване на град Лодз, Полша, форсирането на река Варта, освобождаване на Берлин , боевете край Варшава, за което е била многократно награждавана и удостоена с куп медали.

Юбилейният медал беше връчен вчера на казахстанската  гражданка, която тази година навършва 90 години, от името на Президента на Казахстан на скромна, но трогателна церемония в дома на дъщерята й на Раиса – Елена Палакова.

Това не е първото посещение на посланика при Раиса. Те вече се познават и са имали неофициални срещи в годините назад. Освен медала, дипломатът подари на сънародничката си традиционен казахстански шал и хранителни продукти. Специално поднесения казахстански шоколад, ветеранката настоя да бъде споделен със всички присъстващи на събитието. През 2015 г. Раиса навършва 90 години и макар трудно подвижна, възрастната жена е усмихната и с борбен дух.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини