Библиотека на бъдещето в „Христо Ботев”- Кърджали

Модерна библиотека в училище? -Да, това е факт. В ГПЧЕ „Христо Ботев” откриха новата библиотека с модерно оборудване и обновен книжен фонд.

„Най- сериозният капитал за младите хора е образованието”- с тези думи директорът на Езиковата гимназия в Кърджали г-жа Йорданка Чавдарова откри поредната нова придобивка , реализирана по проект „Съвременна училищна библиотека” с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, по програма „Знания за успех”  с финансовата подкрепа на SAР Labs България.

„За учениците е трудно да се разделят с мобилните комуникации , защото те са едно различно поколение, но когато човек намери правилния път към сърцата им, то те стават неузнаваеми, дейни, с откривателски дух и страхотна мотивация за работа. Тази нова придобивка за нашето училище е повод за радост, защото е поредният добър пример за ползотворното сътрудничество и добър диалог между ръководството на Гимназията , Училищното настоятелство и самите ученици”, сподели още директорът на учебното заведение.
            Тя разказа за начина, по който учениците  са подбрали   заглавията за библиотека. Чрез анкетни карти те  са дали предложенията за заглавията, които  искат да намират    в   своята  училищна библиотека. В нея ще открият мястото, където не само ще са във връзка с книгите, но и ще могат да гледат филми, а изборът им е насочен към българската история. В помощ на учениците ще бъде и електронния каталог на заглавията, които в момента се подготвя.Приемът на Езиковата гимназия през последните години е   100 процента. Това означава 182 новоприети ученици, които сменят училище, преподаватели, а някои и роден град. Дейностите по проекта са насочени към тяхното приобщаване и възпитаване в училищна принадлежност.

„Библиотеката вече е нашето любимо кътче  с нови книги, медия, интернет, техника, кътове за дискусии.Добра симбиоза между книгите и глобалния свят.Това е успех за нас младите хора!”.Това сподели Ахмед Юсуф, председател на Ученическия съвет в училището.

Лентата прерязаха   директорът на ГПЧЕ „Христо Ботев” Йорданка Чавдарова, директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали Даниела Коджаманова, вр. и. д. директор на  Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров” Кърджали Уляна Ганева. Училищната библиотека получи и първите си подаръци от гостите. Управителят на книжарница „Спектър”  Добринка Добрева подари   луксозно издание на една от най-четените от младежите книга „Властелинът на пръстените”  .
Ученическият съвет към ГПЧЕ „Христо Ботев” също  даде своя принос.  С набраните средства от книжната борса в началото на годината са закупени 15 книги на изучаваните в учебното заведение чужди езици.  Книжният фонд се сдоби и с десетки заглавия на английски език от  младежите от  Ротари Акт. С подробности бяха коментирани  предстоящите изненади     като се акцентира върху възможностите за  устойчивост на резултатите и търсене на възможност за продължаване на   дейностите и след края на проекта през месец юни.

Домакините почерпиха с питка и мед  и си пожелаха "На добър час”.

   Вече се   проведе и  първото литературно четене на италиански език. Пред учениците бе представена книга с приказки на местна писателка, преведени на италиански език от учител в ГПЧЕ „Христо Ботев“.   Предстоят литературни  пътешествия на български, английски, немски и френски   език.

 Езиковата гимназия в областния град бе единствената одобрена образователна институция в Южна България, спечелила проект за създаване на съвременна библиотека на територията на учебно заведение.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини