Резиденция Баба: Младежи и възрастни родопчани заедно срещу обезлюдяването на българското село

Манастир - селото на най-голяма надморска височина на целия Балкански полуостров. Центърът му лежи на 1460 м, а крайните му и най-високи махали са на повече от 1600 м.

Снимка: Асоциация "Онгъл"

Какво общо могат да имат социалните иновации с българските села? Какво би могло да е бъдещето на българското село? Търсейки отговора, Фабрика за идеи вдъхновява десетки младежи да прекарат това лято в своята родопска "Резиденция БАБА". Идеята стартира с 15 възрастни домакинства в пет родопски села (Манастир, Белица, Югово, Дряново или Джурково) и 20 младежи, които ще живеят при тях. Целта е, учейки заняти и фолклор и помагайки в домакинството, заедно с хората в селата, младежите да помогнат и за развиването на нови идеи, базирани на традициите и отчитащи съвремието, които да привлекат към селата трайно нов интерес, и да са основата на иновативни решения, които да променят настоящата ситуация.

Според официалната статистика вече по-малко от 27% от българското население живее на село, а вероятно и процентът е много по-малък в действителност. За държава, която преди 50 години е била с над 70% селско население, тази радикална промяна носи огромни рискове в културен, социален и демографски план. Въпреки че селото е в голяма степен носителят на българската култура, населението там е маргинализирано икономически, културно и дори инфраструктурно. Ако обезлюдяването на селата в България продължи със същите темпове, до 2060 г. в държавата ни няма да е останало нито едно село.

Как да вдъхнем нов живот на българското село?

Отговор на този въпрос се опитва да даде инициативата на Сдружение "Фабрика за идеи" - "Резиденция Баба". Той е една от сбъднатите мечти на Фабриката, която в партньорство с Асоциация за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл" и Общинска фондация "Пловдив 2019" ще се опита да свърже потенциала на безработни младежи със знанието на възрастни хора в обезлюдяващи се села в един иновативен социално-предприемачески модел. Целта е взаимодействието между двете групи да роди новаторски инициативи, основани на традиционно знание, които да намалят безработицата и обезлюдяването в региона и да привлекат трайно интереса към тези места.

Младежите, които не са назначени на работа, заедно с доброволци, ще прекарат между 4 и 6 седмици в домовете на възрастни семейства в пете села на община Лъки. Целта е възрастните хора от забравените родопски села със своя невероятен запас от знание и родова памет да могат да предадат изчезващи традиции и практики и с помощта на младежите да се включат отново като активни граждани на обществото. Предварително обучените в социално предприемачество, системно и дизайн мислене младежи пък ще се опитат да създадат иновативни устойчиви модели, основани на традиционно знание, които да намалят безработицата и да доведат повече млади хора в селата. Или с други думи - участниците в "Резиденция Баба" ще си имат баба/дядо/домакинство, което може да разчита на тяхното желание за учене в занаята, който се практикува в дома, а резултатът от престоя в селото да ги вдъхнови да създадат условия за развитието на иновативни модели, инициативи, събития.

След резиденцията си в селата младежите с най-добри идеи и най-много хъс ще станат част от Лаборатория за Баба-иновации, където с помощта на ментори ще могат да доразвият и в крайна сметка - реализират своята идея за едно по-щастливо българско село.

Социално-предприемаческата платформа, чрез която младежите могат да кандидатстват, е вече отворена. Те трябва да попълнят регистрационната форма и да мотивират избора си за участие като представят своята иновативна идея за подобряване условията на живот - икономически, социално и културно в родопските села.

Селектираните кандидати ще преминат през две специфични обучения: Дизайн-Мислене, социално предприемачество и социални иновации с Фабрика за идеи, а с партньорите от Асоциация "Онгъл" - през обучение за теренни етноложки проучвания, което да им позволи да се запознаят в дълбочина с уникалните за селата вярвания, мироглед, обичаи и ценностна система.

Информация за селата, техните жители, традиции, поминък, занаяти и проблемите им можете да намерите ТУК.

Кой може да кандидатства?

Младежи до 35 години, които: 

-  са студенти (поне трети семестър) в кое да е учебно заведение в България 

- са завършили висшето си образование през последните 2 години (в България или чужбина) и в момента са безработни или работещи на свободна практика

До кога и как може да се кандидатства?

Желаещите да участват трябва да попълнят онлайн регистрационна форма като представят себе си, мотивацията си и идея за проект или проблем, който да решат. Срокът за кандидатстване е 17.00 ч. на 4 май. Резултатите ще бъдат обявени след 8 май.

Как ще протече проектът?

От всички кандидатствали ще бъдат избрани 20 младежи, които ще преминат през обучения по социално предприемачество, дизайн мислене, теренни етноложки проучвания и др. След като бъдат подготвени, те ще прекарат от 4 до 6 седмици в селата Манастир, Белица, Югово, Дряново и Джурково (община Лъки).

Резиденциите ще се състоят през юли и август и в края им участниците ще могат да организират закриващо събитие заедно с местните общности. След приключване на резиденциите, участниците ще станат част от „Лаборатория за баба иновации“ – тип инкубатор за социално предприемачески идеи, в който с помощта на експерти, те ще могат да доразвият проектите си и да търсят възможности за тяхната реализация.

За "Резиденция Баба":

"Резиденция Баба" е иновативният отговор на асоциация "Фабрика за идеи" на болната тема и нарастващ проблем с обезлюдяването на българските села. С инициативата си Фабриката и партньорите им от Общинска фондация "Пловдив 2019" и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл" целят да насочат вниманието към проблема, да провокират осъзнаване за ресурсите на българското село и да представят безкрайните възможности за културни и предприемачески инициативи, които могат да се реализират извън големия град.

Асеновград.НЕТ подкрепя инициативата като се включва сред отразяващите я медийни партньори.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини