Държавна помощ за тютюна само до 2020 г.

Десислава Танева

До 2020 г. тютюнопроизводителите могат да разчитат на националните доплащания, но те намаляват, а ЕС не дава пари за тютюн.

Това заяви днес в Кърджали министърът на земеделието Десислава Танева, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Тя се срещна със земеделски стопани от района и специално подчерта необходимостта от сдружаването и преориентацията към алтернативни култури. „Тютюнопроизводителите и тази година получиха националните доплащания в размер на 105 млн.лева, въпреки рестриктивния бюджет. В Кърджалийския регион 1 300 стопани, които са кандидатствали за тези средства, но са заявявали подпомагане или са зачертавали площи в урбанизирани територии, в момента се проверяват и при възможност ще си получат средствата. Безспорно държавата ще се опитва да защитава тези доплащания за сектора, но тази помощ ще намалява до 2020 г.“, заяви Танева в залата на Дома на културата, оказала се тясна за земеделците. Тя обясни, че няма никакви шансове за подкрепа на тютюнопроизводството по европейски схеми и инструменти. Според нея единствената финансова подкрепа за тези стопани остава преходната национална помощ, но тя ще се прилага до 2020 г. и с намаляващи тавани. Танева призова дребните стопани да се убедят, че сдружаването е много важно, за да могат да определят по-големи количества, сортове и качества, които се търсят на пазара, защото така може да се получи и по-добра цена за килограм суровина. „Правителството се ангажира да даде предимство при класирането по различните мерки от програмата за развитие на селските райони на производителите, които имат намерение да кандидатстват. Надеждата е в средата на юни т.г. ЕК да одобри българската програма за развитие на селските райони. За пръв път в нея са заложени специални параметри за малките стопанства. Така може да се кандидатства за развиване на допълнителна земеделска дейност и всеки тютюнопроизводител ще се ползва с предимство при класирането“, посочи още министър Танева. Идеята е до 2021 г. те да могат да преструктурират стопанствата си и вече да са гарантирали допълнителните дейности и нови приходи.

Тя огласи, че утре по сметките на земеделците ще бъдат преведени по малко над 12 лева за декар преразпределителни плащания за всички стопанства с площи до 300 декара. Парите за застъпени площи и други казуси, останали за доизясняване, ще се получат през първата седмица на май преди Гергьовден, защото т.г. за пръв път ще приложим ново правило, определящо кое правно основание има сила при конкуренция на страна, увери министърката. Така 10 000 бенефициенти ще получат средствата си още в първата седмица на май, без да се борят в съда и да чакат парите си.

Животновъди и земеделци, които понесоха големи загуби по време на снежното бедствие в Кърджалийска и Смолянска области, ще получат компенсации, стана ясно днес. За загинали животни и унищожена селскостопанска продукция държавата ще преведе по сметките им 900 000 лева. Министър Танева допълни, че за тази година е предвидено мащабно залесяване на 15 000 декара гора. Заради огромните поражения по време на снеговете през март в Кърджалийска област залесяването ще обхване близо 400 декара, а по план извън щетите от бедствията 61 000 фиданки ще бъдат посадени на 220 декара. Танева допълни, че в сряда следобед ще обсъди с Националното сдружение на общините мерки около очакваното снеготопене и пълноводието на реките./БГНЕС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини