„Да изчистим България за 1 ден”

От Кърджали стартира националната информационна кампания на bTV „Да изчистим България за 1 ден”, която тази година е под надслов „Да изчистим България заедно”. Днес на работна среща в областната администрация, която бе открита от заместник областния управител Селвие Ахмед, мениджърът на проекта Мария Лазарова запозна общините и териториалните служби с целите на кампания 2015 и графика на дейностите, предвидени в тазгодишното издание. За първи път от началото на най-мащабната екоинициатива у нас, почистването няма да се случва само в един ден. Планирани са пет отделни акции с акцент върху различни рискови територии. Стартът е на 10 май, когато гражданите ще имат възможност да се включат в акциите за почистване на градските зони, организирани от общините. 17 май е определен за почистване на зоните за отдих и спорт - стадиони, игрища, паркове, екопътеки и др. На 31 май – в навечерието на Деня на детето ще призовем всички желаещи да излязат и да се погрижат за детските площадки и зелените площи, на които играят подрастващите, обясни Мария Лазарова. 7 юни е посветен на природните паркове и защитените територии, които честват своя международен ден на 8-ми, а 27 юни е предназначен за почистване на водоемите, реките и бреговете около тях, които гъмжат от отпадъци. На тази дата ще се състои първото международно почистване на р. Дунав.
Нов момент в организацията и планирането на кампанията е, че спира маркирането на картата на мръсните места. Вместо това ще се отбелязват изчистените зони – преди и след инициативата. За събирането на данни и обобщаване на резултатите, освен на традиционните канали за комуникация, ще се разчита и на възможностите на ГИС - географските информационни системи на партньорите от ЕСРИ - България, чрез които ще се съхранява, обработва и визуализира информация за локациите, които се чистят, броя на доброволците и т.н. И тази година основен партньор на bTV в кампанията е МОСВ чрез ПУДООС / Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда/. Добрата новина е, че бюджетът за осигуряване на материали е удвоен, което значи повече ваучери за гориво, разходи за транспорт, чували и ръкавици, подчерта Мария Лазарова. Отпадат активностите по чистознание. Те ще бъдат заменени с тв реклами и анимирани клипове за ползите от почистването.
Област Кърджали е партньор на кампанията от 2011 г, като през 2012 - та областта се нареди на второ място по брой доброволци в страната . През миналата 2014 г в инициативата се включиха близо 11 000 души.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини