Намалява притокът на вода към язовир „Кърджали“

Вече имаме обратна тенденция – притокът от вчера към язовир „Кърджали”, който е от каскадата Арда, е намалял с около 100 кубика от около 400. Това каза за Агенция „Фокус” Илия Илиев областен управител на Кърджали. „Язовир „Кърджали” има вече две отворени клапи и четири турбини, които са на ВЕЦ и освобождават свободен обем и вече има около 80 см. Язовир „Студен кладенец” има четири отворени клапи и турбините на ВЕЦ също освобождават свободен обем. Обстановката вече се нормализира”, заяви Илия Илиев.

„За вчера валежите бяха около 11л/кв.м, което като количество не са съществени валежи, но в комбинация със снеготопенето се получава повишения приток към язовирите, но обстановката в областта е нормална за сезона”, добави Илиев.
По думите му, нивата на реките Арда, Марица и Тунджа са повишени, но няма опасност от преливането им. „От преди две седмици с моя заповед към кметовете на общини съм възложил, а те от своя страна към кметовете на кметствата, денонощно наблюдение на всички видни обекти и микроязовири, които са на територията на областта. Всеки ден в 10:00 часа ми докладват ако има нещо притеснително в състоянието на водните обекти. За сега няма информация, че има създадена ситуация с микроязовирите и с водните обекти на територията на областта”, уточни Илиев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини