Защитата срещу тероризъм влиза в Наказателния кодекс

Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс криминализира действия, свързани с тероризма.
Осигуряването на адекватна наказателноправна защита срещу тероризма е основната задача на проекта, публикуван на сайта на Министерството на правосъдието, се казва в официално съобщение на ведомството. 

Сред различните мерки за ограничаване на потенциална заплаха са: 

- ограничаване на свободното движение на лица, пътуващи с цел подготовка, планиране или участие в терористични актове, за предоставянето или получаването на терористично обучение; 

- създаване на възможност за подвеждане под наказателна отговорност на всяко лице, което участва във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове или в подкрепа на терористични актове;

- ограничаване на възможността терористичните групи да създадат сигурно убежище.

Предлага се допълването на чл. 108а, ал. 1 НК (тероризъм) с онези компютърни престъпления, които прерастват в кибертероризъм. Криминализират се и определени предварителни дейности, които целят извършване на терористични престъпления в чужбина, като преминаване на границата с такова намерение. 

За престъпление ще се счита и съгласието на лице да бъде обучаем за терористична дейност. Обучаващият се няма да се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за това и разкрие всичко, което му е известно за осъществените престъпни дейности.

Криминализира се и приготовлението и престъпното сдружаване с цел извършване на престъпления от чужденец за престъпления извършени в чужбина, за които по общото правило не можеше да се прилага българският НК. 

В НК ще бъде добавено и, че криминализираното посегателство (проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза) може да бъде извършено и на политическа основа.

С оглед предотвратяване на пропагандата към престъпни посегателства на религиозна или политическа основа, са предложени изменения. За наличието на съставомерна дейност е необходимо извършителят на престъплението да действа с религиозен мотив или по политически съображения.

От МП подчертават, че са изготвили проектозакона в максимално кратък срок, като се има предвид, че задачата е поставена на 27 февруари. В работната група са участвали прокурори от ВКП, съдии от ВКС и членове на ВСС.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини