Осъден за тероризъм наръгал двама кеймбрийджки възпитаници, работили по затворническа програма

25-годишният Джак Мерит и 23-годишната Саскиа Джоунс са жертвите на осъдения терорист Усман Хан, на 28 г. Те бяха наръгани до смърт от него на събитие за рехабилитация на затворници в петък.

Възпоментаелна служба ще беъде проведена в тяхна памет, на фона на спешно преразглеждане на режима на предсрочно освободените от затвора осъдени за терористични действия.

Хан, който беше освободен от затвора през декември 2018 г., след като излежава половината от присъдата си, по-късно бе застрелян от полицията на Лондон Бридж.

Премиерът Борис Джонсън заяви в неделя, че на 74 души, излежавали присъди за тероризъм и освободени предсрочно, ще бъдат преразгледан режима.

По-късно същия ден полицията в Стафордшир заяви, че 34-годишен мъж е арестуван по подозрение, че е подготвил терористични актове, но няма информация, която да предполага, че мъжът е участвал в нападението на Лондонския мост.

Двамата загинали при терористичната атака в петък са завършили Университета в Кеймбридж и са присъствали на събитие по програмата за обучение на университета, която се фокусира върху реабилитация на затворници, когато са били нападнати.

Зам.-деканът на университета в Кеймбридж заяви, че е "опустошен да научи, че сред жертвите са служители и възпитаници".

Проф. Стивън Дж Тоуп казва, цитиран от BBC: "Това, което би трябвало да е радостна възможност да отпразнуваме постиженията на тази уникална и социално трансформативна програма на нашия Институт по криминология, бе разрушено от неописуемо престъпно деяние."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини