Спецпрокуратурата привлече към наказателна отговорност българин за тероризъм в чужбина

    Спецпрокуратурата привлече към наказателна отговорност българин за тероризъм в чужбина. На 1-ви юли на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура е проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП.

    Извършени са претърсвания на адреси в Бургас, откъдето са иззети веществени доказателства, свързани с разследването. Като
    свидетели са разпитани 20 души, 9 от които пред съдия. Извършени са и 10 разпознавания.

    Към наказателна отговорност е привлечено пълнолетно лице за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница.

    С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

    Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

    Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

    До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България, посочват от прокуратурата.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Гр
      ГРАЖДАНИНА Х
      3 -3
      12:31, 2 юли 2020
      И какъв българин е този според вас?
    • 2
      Pr
      pro
      4 -3
      12:44, 2 юли 2020
      Поредният цирк на депесарската метреса с каскета.

    Още новини

    Последни новини