Две комисии нищят детското хранене в Кърджали , констатациите противоположни

Две комисии нищят храненето на децата в детските градини на общината, но констатациите им са коренно противоположни. Първата комисия бе формирана в местния парламент от общински съветници от различни партийни групи, включително и независими. Втората е назначена със заповед на кмета Хасан Азис под председателството на неговия заместник Иван Велев. Утре на сесия на местния парламент те ще обявят констатациите си.

Ще припомним, че проблемът със здравословното хранене на децата в детските градини на общината бе повдигната от областния лидер на БСП Георги Кючуков на сесията миналия месец. Веднага комисия назначи и градоначалникът Хасан Азис. Вече е готов доклада на общинската комисия под председателството на Велев.Все още обаче общинските съветници не са подписали изготвения от тях документ. Това се очаква да стане днес след обед.

Според Георги Кючуков общинските съветници са констатирали, че във проверените 7 детски градини има предлагане на некачествени храни на необосновано високи цени. Той ги съпостави със средните за областта, публикувани от държавната агенция САПИ. Докато САПИ дава средни цени от 11,63 лв.за кашкавал, 2,20 лв. за олио, 11 лева за сирене и 4,38 лв. за замразено пиле в детските градини на общината доставната цена е била 16,60 лв. за кашкавал,10,20 лв. за сирене, 3,60 лв. за олио и 7,40лв. за пилешко месо.

Храната е не само скъпа, но и некачествена заяви пред журналисти Георги Кючуков. Той цитира протокол от оторизиран институт на Министерството на земеделието и храните, подписан от проф.Павлов, според който в сиренето са се съдържали растителни масла. Сиренето е с марката „Кракра“. Ясно стана , че община Кърджали не е провеждала текущ контрол на храните влизащи в детските заведения, категоричен е Кючуков. Той посочи, че общината не е изпълнявала наредба № 9 на МЗХ ,според която доставените продукти трябва да са с документ за качество и безопасност. Такива в нашите градини липсвали.

Според членът на Изпълнителното бюро на ВС на БСП Милко Багдасаров текат проверки в прокуратура и МВР. Няма да оставим темата. При нас се пазят имената на гражданите подали сигнала. Те споделиха,че ние сме им последната надежда да се подобри качеството на храненето в детските заведения,натърти Багдасаров.

От БСП бяха категорични, че поради оклад от 2,40 лева на ден децата се прибират в къщи и недохранени.

От своя страна зам.кметът Иван Велев представи доклад на комисията, съставена от експерти на общината. Според негоса проверени 18 детски градини, като сред тях са всички 11 от града. Комисията е констатирала,че децата се хранят здравословно, а цените на фирмата доставчик са съобразени със САПИ. Разговаряно е с всички директори и са проверени складовите разписки три месеца назад. Всички продукти в детските градини са в срок на годност и със полагащите се етикети. В някой селски градини са констатирани плодове в недобро състояние поради липсата на условия за по- продължително съхранение. Установено е, че при доставяне на некачествени продукти, директорите са изисквали замяната им. Това обаче не е било вписвано надлежно в дневник. Качеството на храните е било добро. Доказателство за това са 70 проверки през 2014 г.на Агенцията по безопасност на храните, която не е отркрила нарушения, подчерта Велев.

След анализ на доклада кметът Хасан Азис е издал заповед ,с която нарежда общинското преприеятие „Ученическко хранене“,което работи с фирмата- доставчик да упражнява строг контрол. Да се води дневник на случаите, когато некачестнвени продукти се заменят с качествени.В селата зареждането да става веднъж седмично за да се гарантира качеството. Всеки три месеца цените да се актуализират със справката за областта на САПИ.

Кметът Хасан Азис определи повдигането на проблема с детското хранене от БСП, като произтичащо от наближаващите местни избори. Той попита защо това не е направено по рано и действително ли родители са сезирали столетницата.

Не бива да политизираме въпрросът. Не трябва полемиката да се измества от конкретните факти, контрира го общинският съветник Милан Миланов.

Георги Кулов 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини