БСП хвали проекта за бюджет на Кърджали,но няма да подкрепи отчета за 2014

 Председателят на групата съветници на БСП в местния парламент Милан Миланов похвали проекта за бюджет за 2015г., като го определи като най-добрия за мандата 2011-2015 г. Той даде добра оценка за социалната политика на кмета Хасан Азис, който също така не е увеличил данъчната тежест за кърджалийци. Миланов обаче бе категоричен,че тази социална политика не е по силите на общината. Той не конкретизира,дали съветниците от БСП ще подкрепят план-сметката за 2015 г. Миланов каза че при консултации с Хасан Азис очакваните приходи от данъци били сведени до 2,6 млн.лева, което било реалистична прогноза.Голям ще бъде приносът в хазната от европроекти. Миланов похвали отделът за проектиране на общината, който е защитил много проектии привлякъл голям финансов ресурс.

Няма да подкрепим отчета на бюджет 2014 г. Заради големите задължения и това , че пари, предназначени за чистотатат на града за поредна година се прехвърлят за попълване на дупки в други дейности, каза още Миланов. Той посочи ,че натрупаните задължения към сметосъбиращите фирми са достигнали 6 млн.лева. До 1,7 млн.лева са достигнали плащанията за лихви и съдсия-изпълнители заради просрочени задължения. С тях е могло да се асфалтират улици в селата, смята Миланов.

Кметът Хасан Азис от своя страна каза ,че по традиция е обсъдил проектобюджета с групата на БСП и независими общински съветници. От ГЕРБ обече отказали дебат.П риехме някои от предложенията на социалистите, които смятаме за уместни,подчерта градоначалникът.Той посочи, че са включили бележките за улично осветление и възстановяване на детски площадки. Това е бюджет на отговорностите. Той за първи път надхвърля психологическата граница от 50 млн.лева каза още Хасан Азис. Приходната и разходната част на план-сметката за 2015 г. ще бъдат 52 120 000 млн.лева, в които влизат и средставата, които ще приведе държавата по национални програми. С привлечените средства от еврофондовете стойността на бюджета ще набъбне до 70 млн.лева. Ръстът е с 5 % спрямо миналата година.Една трета от сумата ще отиде за инвестиционни програми.

Неразплатените разходи за миналата година са в размер на 13,7 млн.лева,като те са запазени на равнището на 2013 г. Планираме да покрием два милиона лева от задълженията през 2015 г.подчерта градоначалникът. Той каза, че чрез съдия изрпълнител има да събира само от фирми и физически лица с борчове до 5000 лева сумата от 3,5 млн.лева.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини