ГЕРБ дава на прокуратура скандала с детското хранене,Кючуков и кмета си стиснаха ръцете след остри реплики

Хасан Азис и Георги Кючуков си стиснаха ръцете

ГЕРБ ще внесе още днес в прокуратуратата скандала с храненето на децата в детските градинин на общината. Магистратите ще трябва да разследват дали е налице неправомерно управление на публични финанси. Общинските съветници определиха случилото се като системно тровене на най-малките с некачествени храни на високи цени.

Това станя ясно след двучасов дебат за докладите на две паралелни комисии, които разследват сигнали на граждани за некачествени и скъпи храни, с които се хранят децата им в детските градини в общината. Проблемът бе поставен преди месец от областния лидер на БСП и съветник Георги Кючуков. По негово предложение Общинския съвет формира комисия от седем общински съветници, която да провери сигнала. За председател бе избран Мухеддин Шабан от ДПС. Днес комисията представи своя доклад,подписан единодушно от нейните членове. Според доклада децата са хранени с некачествени продукти, доставени от фирма „Пълдин мейл“ на завишени цени. Проверени са 6 детски градини, като е констатирано , че деца се хранят с полуизгнили плодове или сирена съдържащи растителни мазнини.Всички анкетирани директори са заявили, че цените на продуктите са неправомерно високи. Комисията е установила че търговската надценка е надхвърляла за някои от продуктите 40%. При това продуктите не отговярат на изискваното екстра или първо качество.

Високите цени правят предвидения оклад от 2,40 лева на дете, неподплатен с продукти. Така децата си тръгват недохранени,констатира комисията „Шабан“. Според нея доставените храни не са придружени с сертификат за безопасност, както изисква нормативната наредба.

Контрадоклад на комисията, назначена от кмета Хасан Азис с председател зам.-кметът Иван Велев отхвърли констатациите на комисията „Шабан“. Според нея надценката е 20,5%. Продуктите са със сертификат за качество и безопасност, потвърдено от 70 проверки на Агенцията по безопасност на храните. Проблем е имало с дневниците за рекламация на продукти, които не са водени от директорите на детските градини. Цените се актуализират на 3 месеца. Те са съобразени със оторизираната фирма САПИ, която непрекъснато публикува актуалните цени по региони в страната.

Комисията „Шабан“ поиска кметът да затегне контрола над качеството на храните и да поиска тяхното намаляване до пазарните. Съветници посочиха, че обикновено доставчици на едро правят отстъпка от цената , а не я вдигат над тази в магазините. Георги Кючуков поиска комисията „Шабан“ да действа до местните избори. Председателят на групата съветници на ДПС Мюмюн Емин предложи да се създаде трета, постоянна комисия от общински експерти,съветници и представители на Агенцията по безопасност на храните, която да следи за качеството на продуктите доставени на детските градини. Имаше и предложение за прекратяване на договора с „Пълдин Мейл“.

Междувременно в емоционални слова Георги Кючуков и кмета Хасан Азис се обвиниха в срамни и недопустими действия, целящи политическа изгода.Думите им бяха „Срам,срам,срам“, с които те се опитаха да представят поведението си. Острите реакции бяха порицани. Хасан Азис и Георги Кючуков си стиснаха ръцете.

Всички съветници гласуваха предложението на кмета , което съвпадна с това на Мюмюн Емин, за създаването на постоянна комисия от общински екперти, съветници и представители на БАБХ. За нейното формиране градоначалникът е издал заповед два дни преди сесията.

Георги Кулов

Доклада на комисията "Шабан"
Докладът на комисията "Велев"
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини