Тютюнджии плашат с гладни стачки заради субсидии

През април тръгва делото им срещу държавата.

В цялата страна тютюнджии готвят бунтове срещу разпределението на националните доплащания за тютюн. Производители се събраха на спешни срещи в неделя в град Първомай и град Хаджидимово, за да обсъдят бъдещите си действия. „Ощетени са огромни групи хора. Несправедливо е да дават едни пари за количества до 2 тона, а други суми – за над 2 тона „зелено злато". Това е абсолютна дискриминация. Миналата година разделението бе само за сорта „Басми", а тази година проблемът засяга всички сортове тютюн. Вдигаме се на протести, ще блокираме пътища, ще гоним правата си докрай", увери Иван Сабахлъков от Хаджидимово, председател на най-новото сдружение „Басма".

Друга неправда е, че тютюнопроизводители, които са предавали по 500-600 кг продукция, са третирани като едри производители и ще получат наполовина по-малко пари. Той сподели, че недоволство и напрежение има във всички райони, в които се отглежда тютюн. „Готвим жалба до премиера и да Европейската комисия по земеделие. Хора са готови да започнат гладни стачки", заканват се тютюнджии от Пиринския край.

Сабахлъков разкри, че за 15 април е насрочено първото заседание във Върховен административен съд по делото, което тютюнопроизводители заведоха преди година срещу държавата. Те оспорват разпределението на средствата по схемата за национални доплащания през 2014 г. Според тях не е справедлив начинът, по който е определено кой колко пари да получи от допълнителните 100 милиона лева, отпуснати от предишното правителство. Става въпрос за средствата за сортовата група „Басми". За под 2 тона продукция се дадоха по 3 лева на килограм, а за над 2 тона реколта – по 2,04 лева. „Тези, които работят по-малко, получават повече. Тези, които се трудят повече, вземат по-малко. Това е абсурд, никъде го няма", твърди Сабахлъков.

 


Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини