Джихадисти избиха 150 души при масова екзекуция в Ирак

Джихадистите от ИД са екзекутирали 150 цивилни в Западен Ирак, където групировката води битка за град Ал Багдади, намиращ се недалеч от американска ВВС база.
Малала ал Убейди, шеф на местния общински съвет, каза, че жертвите са били предимно членове да племето албу убейд, което се бие на страната на правителствените сили срещу "Ислямска държава", съобщиха местни служители, цитирани от ДПА и БТА.

Според него масовото убийство е било извършено вчера, след като джихадистите са изловили хората ден по-рано.

До момента няма коментар по случая от централното правителство в Багдад. Главният иракски шиитски духовник Али ал Систани призова днес правителството да пробие блокадата на джихадистите около Ал Багдади и да предотврати трагедия сред местното население.

ИД контролира значителни територии в Западен и Северен Ирак. Иракските правителствени войски с подкрепата на кюрдските бойци и на въздушните атаки на предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция през последните месеци предприеха серия от успешни контраатаки с цел да изтласкат джихадистите от страната.

Американски военен служител, цитиран от ДПА, съобщи, че през април или май ще започне операция по връщането на град Мосул (втория по големина в страната), който в момента се владее от джихадистите.

Операцията ще стане възможна обаче само ако дотогава бъдат готови иракските и кюрдските бойци, които се обучават от американските инструктори в базата край Ал Багдади.

40 жертви в Либия

Взривовете на три коли бомби разтърсиха днес източния либийски град Коба. Загиналите са 40 души, а ранените са 70, съобщават местни източници от силите за сигурност и здравните органи, цитирани от Ройтерс.
Засега няма поета отговорност, но председателят на парламента Агила Салех Иса каза, че изглежда бомбите са били в отговор на египетските въздушни удари по намиращия се недалеч град Дерна - гореща точка на радикалния ислямизъм.

В понеделник Египет предприе авионападения срещу предполагаеми цели на "Ислямска държава" в Дерна, ден след като групировката разпространи видеозапис с екзекуцията на работници египетски християни /копти/.

По данни на местния щаб по сигурността и общинската управа в Коба днес на бензиностанция в града са избухнали три бомби. Самият председател на парламента Агила Салех Иса е родом от това населено място.

"Обявяваме седемдневен траур за жертвите от Коба. Мисля, че тази операция е отмъщение за станалото в Дерна", каза той пред телевизия "Ал Арабия".

Официален източник от силите за сигурност посочи, че при атентатите с колите бомби вероятно става дума за самоубийствени нападения, но че засега няма повече подробности.
Либия е в хаос, в страната има две правителства и два парламента, които си оспорват легитимността четири години след свалянето от власт на Муамар Кадафи, отбелязва Ройтерс.

Над 20 жертви в Могадишу

Най-малко 20 човека, включително депутати, загинаха, след като въоръжени лица нападнаха хотел в центъра на сомалийската столица Могадишу, предаде ТАСС, като се позова на Би Би Си. По-рано бе съобщено, че при атаката са били ранени вицепремиер и министърът на транспорта.

Няколко мощни взрива избухнаха в хотела, намиращ се недалеч от президентския дворец. Според полицията неизвестни лица са атакували хотела и са влезли в престрелка с охраната.

В хотела обикновено отсядат бизнесмени и високопоставени гости, включително чуждестранни дипломати.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини