Последната война на халифата срещу предателя Ердоган

„До миналата зима „Ислямска държава“ имаше силен съсед, необходим за организацията на незаконната търговия, която осигуряваше преживяването на халифата“, пише италианският вестник „Република“. Според коментара на вестника, от Турция са идвали „европейските доброволци, боеприпасите, оръжието, резервните части, парите и най-вече доходите от петролната контрабанда“, а турската граница е била лесна за „Ислямска държава“.

Но натискът на Америка и Русия накара Ердоган да смени страната. От октомври миналата година въздушните удари на двете страни унищожиха колоните и цистерните на търговците на петрол и опустошиха хазната на фундаменталистите. Турската армия взе под контрол контролно-пропускателните пунктове, през които новобранците попадаха в Сирия. „Затова бойците под черен флаг имат причини да накарат Ердоган да плати за „предателството на ислямския свят“, пише в. „Република“.

Според автора на коментара Истанбул е най-важната цел заради своето символно значение, предсказано в апокалиптичните текстове, приписвани на наследниците на Мохамед. „Според древното пророчество, битката, която ще реши съдбата на човечеството, ще се състои в равнината Дабик с „римляните“, т.е. византийците, и това ще бъде финалната битка за „последния Рим“, този който преди дванадесет века бе столица на християнството“, пише в. „Република“.

Вестникът цитира експерти на американския Институт за изучаване на войната, според които кампанията на халифата срещу Турция неминуемо ще се засили в резултат на опитите за вербуване на терористи-смъртници сред сирийските бежанци, както и за настройване на групите от турски фундаменталисти срещу президента Ердоган, който само пред два дена обяви възобновяване на отношенията с Израел.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини