Талят Шефкет прави най-добрия пелин в региона,ползва вековна рецепта

Талят Шефкет

Талят Шефкет от село Добриново,община Кърджали,прави най-добрия пелин в региона,засрамвайки майстори от Стамболовско и Ивайловградско.Той ползва вековна рецепта.Виното му не е кръстено с горчивото биле.Талят прави т.нар.наложен пелин.В качето се поставят редове от различни плодове-ябълки,круши,дюли.Виното се налива и отлежава с тях.Точи се и носи аромата на плодовете.Талят не използва само един сорт грозде.Прави пелина от няколко сорта,като смесва бели и червени.Така неговият пелин е неповторим.

Талят не участва на конкурси за винари.Той пази пелина за приятели.Къщата му винаги е пълна с гости.Част от гостоприемството е да се опита от винарския майсторлък на Талят.

Селото на Талят Добриново е известно ,не само с неговото вино ,но и с това,че околностите му изобилства с дивеч.Тук освен диви присета, бъка от сърни и зайци. Да ловува в землището на Добриново е мечта на всеки авджия от региона. Отстрелват се по няколко прасета наведнъж.

 Причината за изобилието от дивеч не е в природата, а в Талят Шефкет. Известен е с борбата си срещу бракониерите. Казват,че чуе ли гласа на чужди кучета веднага звъни на горските. Те от своя страна завардват околностите и пропъждат нежеланите ловци.

 Бракониери му готвели преди години капан, но той успял да се измъкне от опита да го натопят пред властите.

 Самия Талят е страстен ловец. Той е един от най-известните гоначи. Кучетата му са ценени в цялата област. От това си пати. Крали са му осем обучени четириноги. Наскоро било последното посегателство. Талят обяснява, че в областта няма добри кучета,защото искат много време за обучение. Хората вече предпочитат да ги откраднат, отколкото да се мъчат да ги възпитават.

 Най-сериозния улов на Талят е глиган с тегло 250 кг. Наложило се да го докарат до Добриново с каруца. Бивните му взели златен медал.

 Главата му била толкова голяма, че съпругата на Талят я варила цял ден. Станало и лошо от миризмата и за малко да припадне.

 За Талят колегите му казват, че през негова пусия прасе не може да мине. Мерникът му е безупречен.

  Талят  е и рибар. Той не само лови,но и зарибява. Преди време е пуснал два чувала риба в местния микроязовир. Тайно от жена си вземал зърно, закупено за кокошките за да захранва рибата. Бракониери се похвалили че хванали по стотина килограма от микроязовира. Предложили на Талят да го загради, за да го предпази от нежелани рибари.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини