Свиленградчанин завлича тютюнджии от махалата с пари,отрича

Юсеин Хайрула

Двадесет и пет семейства от квартал „Боровец” в Кърджали са били ощетени с близо 90 000 лева от некоректен работодател от Свиленград, при когото те отглеждали тютюн.Парите са от допълнителните доплащания,които дава държавата за килограм зелено злато.Кърджалийци за 3 години в периода 2007-2009 година заработили 90 тона тютюн. Договорката била да получат 50% от стойността му включително и премиите. Това твърди пред Кърджали бг вести Юсеин Халил Хайрула, който се главил като бригадир на жителите от махалата.

Бяхме общо 35 души с децата. Работехме тютюн в село Димитровци. Човекът който ни нае се казва Гошо Марков Марков. Изкарахме при него 8 години. През цялото време обещаваше договор. Нямаме нито осигуровки,нито трудов стаж оплаква се Юсеин Хайрула. Бригадирът е недоволен,че според законодателството Марков ще получава субсидия за заработеното до 2009 г.,а той и неговите хора не вземат нито лев.

Кърджалийци тръгват да си търсят правата. Започва въртележка по институциите. Прехвърлят ги от една на друга. Пишат до държавния глава Росен Плевнелиев.От президентството ги препращат към областна дирекция „Земеделие” в Кърджали. От там пък ги насочват към Инспекцията по труда-Хасково. От там им отговарят,че няма документ за трудовоправни отношения и ги препращат отново към земеделските служби,защото не работели по Закона за тютюна и тютюневите изделия. От областната дирекция на МВР-Хасково пък им пишат , че няма достатъчно данни за престъпление от общ характер, извършено от Гошо Марков. Бившият зам.-министър на земеделието Цветан Димитров съветва кърджалийци да се срещнат отново с работодателя си и да се разберат миролюбиво за парите, които имат да получават.

Омбудсманът Константин Пенчев пък ги съветва да си търсят правата в съда.

За Кърджали бг вести Марков призна, че е очаквал държавни доплащания, но те са при хора от Ивайловградско, от чийто име продавал тютюн. Всичко съм разплатил с хората от Кърджали, категоричен бе Марков. Работодателят каза още, че е спрял да се занимава с отглеждане на зеленото злато.

Не мога да разбера защо ни препращат от институция към институция. Видно е,че сме работили за този човек. Цялото село го знае. Регистрирани сме в кметството,коментира Юсеин Хайрула. Той разчита на четвъртата власт-медиите ,за да му обърнат институциите внимание. Хайрула е събрал подписка с имената на ощетените с молба да им се помогне.

Георги Кулов

Подписката
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини