Лавров: Червената армия освободи Освиенцим, не украинците

Изявлението на полския министър на външните работи, че Освиенцим е бил освободен от украинци, е кощунствено и цинично, заяви Сергей Лавров.
Концлагерът е освободен от Червената армия, подчерта пред журналисти в Берлин руският първи дипломат, цитиран от ТАСС и БТА.

"Изявлението на полския министър за това, че Освиенцим е освободен от украинци - даже не мога да го коментирам. Освиенцим бе освободен от Червената армия - там имаше и руснаци, и украинци, чеченци, грузинци, татари", подчерта Сергей Лавров.

Да опитваш да се заиграваш с някакви националистически чувства в тази ситуация е абсолютно кощунство и цинизъм, категоричен е руският министър.

Вчера полският му колега Гжегож Схетина заяви в ефира на Полското радио, че концлагерът "Аушвиц-Биркенау" в Освиенцим "е освободен от Първи украински фронт и украинци". По думите му именно "украински войници отворили вратите на лагера".

Руското външно министерство призова официално Полша да спре издевателствата над историята и да уважава паметта на загиналите за освобождаването на Европа.

"Смятаме, че трябва да спрат издевателствата над историята и в антируската истерия да не се стига до неуважение на паметта на онези, които са пожертвали живота си за освобождението на Европа", посочва руското министерство.

Идния вторник, на 27 януари в лагерния комплекс "Аушвиц-Биркенау" в Освиенцим ще се състоят възпоменателни прояви по повод 70-годишнината от освобождението на концлагера. Организаторите очакват делегации от 28 страни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини