САЩ потвърдиха автентичността на записа на ”Ал Кайда”

Салман Рушди цитира Джон Кенеди и Нелсън Мандела: Свободата е неделима

Видеозаписът, с който "Ал Кайда на Арабския полуостров" поема отговорността за атентата срещу френския седмичник "Шарли ебдо", е автентичен.
"Американските разузнавателни среди определиха, че записът на "Ал Кайда на Арабския полуостров" е автентичен", заяви говорителка на Държавният департамент, цитиран от Франс прес и БТА. Тя обаче не потвърди, че именно тази ислямистка група е отговорна за атентатите.

"Проучваме всички следи, за да разберем връзките между нападателите и "Ал Кайда на Арабския полуостров", особено определени нейни членове. Разследването продължава", гласи изявлението.

"Ал Кайда на Арабския полуостров" е базирана в Йемен и пое отговорност за нападението, заявявайки, че е действала по инструкции на ръководителя на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири, за да отмъсти за обидата към пророка Мохамед.

Реакции срещу "Шарли"

Новият брой на "Шарли ебдо" беше изкупен за минути във Франция. Първата страница на "Шарли ебдо" показва нова карикатура на пророка Мохамед, на която пророкът държи плакат "Аз съм Шарли" под надпис "Всичко е простено!"

Сенегал забрани разпространението на вчерашния брой на списанието "под каквато и да е форма", както и на френския всекидневник "Либерасион". Сенегал е светска страна с над 90 на сто мюсюлманско население, припомня АФП.

Талибаните осъдиха новия брой на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Публикуваните в него карикатури провокират чувствата на един милиард и половина мюсюлмани, предупреди ислямисткото движение в комюнике, постнато в интернет днес.

Талибаните похвалиха ислямистите, извършили нападението срещу "Шарли ебдо" миналата седмица. Те донесоха правосъдие за авторите на тези непристойни актове, коментира ислямисткото движение, визирайки убийството на карикатуристи, изобразили пророка Мохамед.

Йорданската опозиция подкани "Шарли ебдо" да се извини за новия си брой, а в предимно мюсюлманския град Марави в южната част на Филипините протестираха срещу изданието.

В столицата на Мавритания - Нуакшот, няколко стотин души протестираха срещу новата карикатура на пророка Мохамед.
"Всичко освен пророка", "Аз не съм Шарли ебдо", "не на обидите към моята вяра", гласяха плакатите на шествието, завършило пред френското посолство. Организаторите заявиха, че шествието е репетиция за по-голямо протестно събиране, планирано за петък.
Мавритания е ислямска република, в която действат нормите на шериатското право.
Лидерът на екстремистката групировка "Боко Харам" Абубакар Шекау е изразил радостта си от насилието в Париж миналата седмица.

Подкрепа от Рушди

"Шарли ебдо" обаче получи подкрепата на Салман Рушди, авторът на "Сатанински строфи", отбелязва Асошиейтед прес. Авторът, който е заплашен от смърт откакто книгата му предизвика гнева на иранското духовенство през 1988 г., заяви че е ядосан от обвиненията към жертвите, последвали атентата. Веднага след атентатите загиналите бяха наречени расисти и какво ли не още, подчерта Рушди. Той подчерта, че не могат да се налагат ограничения на свободното слово, независимо кого обижда то, или словото спира да е свободно.

"Както Джон Кенеди, така и Нелсън Мандела използват същото изречение от три думи, което според мен казва всичко. То гласи "Свободата е неделима", припомни Рушди.

"Можете да не харесвате "Шарли ебдо". Но това, че не ги харесвате, няма нищо общо с правото им да говорят", подчерта той по време на посещение в Университета на Върмонт.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини