ГЕРБ: Ще въведем задължително гласуване

Депутатите провеждат първото си заседание след ваканцията. Партиите излязоха с декларации за приоритетите си. ГЕРБ са решени да въведат задължително гласуване.
Декларацията на ГЕРБ беше представена от председателя на ПГ Цветан Цветанов.
Той заяви, че предстоящите местни избори през есента на 2015 г. ще са особено полезни, ако наред с упражняване на своя политически избор, бъде предоставена на гражданите възможността да се произнесат и за промени в изборното законодателство.

По думите му Изборният кодекс е белязан с толкова съществени дефекти, че постоянно възпроизвежда несправедливост. Пример за това били съществените разлики в електоралната тежест на мандатите в различните региони и докато съществували подобни феномени, всеки кабинет щял да стартира управлението си с негативи.

Въпреки масовото неодобрение и възмущение от купения вот, все още не сме намерили достатъчно надеждни механизми за справяне с проблема, подчерта бившият вътрешен министър.

"Ние от ГЕРБ сме решени да отидем докрай при решаването на тези проблеми и гледаме извънредно сериозно на идеята да се въведе задължителното гласуване. Заявявам го сега, когато хоризонтът за работа на този парламент е 3 години и 9 месеца напред, за да не бъдем обвинени, че искаме да променяме изборните правила предизборно", заяви още Цветанов.

Само преди дни обаче - в предаването "Панорама" на БНТ, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е против всичко задължително.

Според Цветанов успешният ход на коалиционната лодка е възможен, единствено когато коалиционните партньори гребат в една посока. Всяко отклонение от това правило не просто обезсмисля труда на всички на борда, но и поставя цялата лодка под риск от потъване, каза още той и подчерта, че стабилно управление може да има и без ДПС.

„Председателят на ГЕРБ даде исторически пример на бъдещите поколения как трябва да постъпва отговорният държавник във времена на криза. Отстъпвайки крачка назад от позицията си по множество въпроси, Борисов даде възможност на всяка политическа сила в НС да участва равноправно в процеса на формиране на новото правителство на национално спасение”, подчерта Цветанов.

По думите му ГЕРБ е издържала успешно историческия изпит, на който е била подложена.
Успешното приключване на кризата с КТБ доказало, че правителството има експертния капацитет и политическа воля да решава системните проблеми.

Приоритети ще са ни реформите в сектора за сигурност, социалната политика, образованието и здравеопазването, а трайното стабилизиране и гарантиране на осигурителната система ще са централен стълб в работата на ГЕРБ, обобщи Цветан Цветанов.

От 12 ч. днес ще е и първият за годината т.нар. блиц парламентарен контрол с участието на премиера и заместниците му.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини