Местан заплаши с предсрочни избори ако Патриотите останат във власта

Лидерът на ДПС Лютви Местан потвърди искането на ДПС Патриотичният фронт да бъде отстранен от управлението, иначе щели да последват нови предсрочни парламентарни избори. Това не било нито емоционално изказване, нито идеологическа теза, нито скрита амбиция за власт, уточни той в изказване от парламентарната трибуна по повод началото на новия политически сезон.

Според него това заключение е резултат от анализ, който показва, че толкова ярки, дори контрастни несъместимости между управляващите партии обричат страната на още по-високо ниво на популизъм. "Състояние, което далеч не е благоприятна среда за правене на реформи", смята Местан и добави, че в такава атмосфера не са възможни реформи нито в сферата на здравеопазването, нито на пенсионното дело, нито на образованието.

В началото на изказването си Местан заяви, че за първи път след 11 септември 2001 г. има такава демонстрация на терористични алтернативи. "От една страна е "Ал Кайда", а от друга - "Ислямска държава". За първи път над човечеството надвисва с огромна сила един невъзможен избор. Става дума за демокрацията, за многообразието и ксенофобската подозрителност и търсене на сигурност на човешки права, от друга", посочи лидерът на ДПС и добави: "Имаме ли обща воля и ресурси да сбъднем мечтата си за свободните граждани и общото демократично пространство или поредното терористично посегателство едни срещу други ще ни откаже от най-ценното ни завоевание - идеята за мултикултурализма, за религиозна и етническа толерантност, равноправие в различието". Той имал основанието да постави подобни въпроси и като либерал, и като председател на партия, чиято кауза са правата и свободите.

Според него в момента светът се превръща в място на състезание на тероризъм и националпопулизъм, което в крайна сметка крие различни опасности. "Имаме ли собствен национален политически капитал, който да се противопостави на новите предизвикателства", попита Местан. След това посочи, че лидерът на Националния фронт във Франция Марин льо Пен не е застанала по естествени причини до световните лидери на марша на единството в Париж, който се проведе в неделя. "Тя ценностно не се разполага сред тях. Питам как да си обясним факта, че Франция и демократична Европа имат своя републикански марш, българските съмишленици на Марин льо Пен имат своя Луков марш", добави лидерът на ДПС.

Затова Местан изрази своето политическо, гражданско и чисто човешко безпокойство за присъствието на Патриотичния фронт в управлението и придобивал нови аргументи срещу това. "Какво общо има с новото качество на политическия диалог, какво общо има с тезата за нов демократизъм антиромската реторика на Реформаторския блок и националпопулисти, антибежанското говорене. Какво общо има новото качество на политическия диалог на една либерална европейска партия с братята Куаши или останалите партньори в управлението. Ще се правите, че вас тези обвинения не ви засягат. Те са си проблем само на Патриотичния фронт?".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хас-сан докан
    0 0
    17:58, 24 яну 2015
    Това говедо,трябва да е в затвора,с цялата му партия

Още новини

Последни новини