Кметът на Шопци: Ниските цени затриват тютюневия сектор

В момента изкупната цена на тютюна в Кирковско е между 4 и 5 лева. Рядко има максули над 5 лева. В сравнение с миналата година цената е по-ниска с лев - лев и половина, казва Ахмед Мюмюн, кмет на Шопци и член на Управителния съвет на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България. Казва, че недоволството е масово, хората повече не могат да чакат - фирмите са закъснели с кампанията заради меката зима тютюнът е започнал да мухлясва.
Ниските цени са най- добрият начин да накарат хората да се откажат от тютюна. Ако едно семейство е произвело 500 килограма при средна цена 4 лв., ще вземе 2000 лв. От тях 1000 лв. са разходи, когато плати и осигуровките, ще бъде на загуба. Затова за да им остане някой лев, се принуждават да не плащат осигуровки,казва кметът на Шопци. За тази година минималният праг, на който ще се осигуряват тютюнопроизводителите, е 300 лв. Много от тях няма да плащат, ще минат в сивия сектор, притеснява се Ахмед Мюмюн.
Тютюнът е малко, няма логика цените да са толкова ниски. Нивото им е от преди 30 години. Но тогава един хляб струваше 26 стотинки, а сега е три пъти по-скъп. Ако не се намеси държавата, този сектор е на изживяване. Младите са в чужбина. В кметство Шопци живеят около 300 семейства . Миналата година тютюн отглеждаха 70 домакинства, при тези ниски цени догодина ще са около 40, прогнозира кметът.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини