Актьорът и режисьор Орхан Таир създаде „Малък български театър“ в Лондон

Наши сънародници, които живеят във Великобритания, създадоха „Малък български театър“ в Лондон. Инициатор е актьорът и режисьор Орхан Таир, а трупата е от професионални актьори, режисьори и балетисти. Първата премиера е насрочена за 9 март. Завесата ще бъде вдигната за сатиричния спектакъл по текст на Любомир Пеевски „Кабаре - последни аплодисменти“. Композитор е Асен Антонов. През 90-те години пиесата в предишния си вариант - „Кукер кабаре“, е играна с огромен успех в Сатиричния театър с Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Калин Сърменов, Мария Статулова и др. Пеевски е автор и на „Кафе с автограф“ в НДК.

„Представлението разказва историята на емигрант, а чрез героите се прави разрез на обществото ни - подчерта пред „Преса“ Орхан Таир. - Зрителите ще чуят монолози на отец Херувим, циганина Муто, проститутка от магистралата, рекетьор, който по-късно става депутат, артист просяк пред храма „Св. Александър Невски“. Режисьорът има благородната амбиция да постави на лондонската българска сцена и „Великденско вино“ на Константин Илиев и „Лазарица“ на Йордан Радичков.

„Малък български театър“ е създаден без ничие съдействие, обяви Таир. - Спектаклите ще се играят на камерната сцена на ресторант „Черно море“ в Лондон на Стратфорд. Спектакълът не е традиционна пиеса, а вид кабаре или кафе-театър. В цената на билета от 14 паунда влизат безалкохолна напитка, кейк, кафе или чай. В момента театралите работят върху сайта си, от който зрителите да си купуват пропуските онлайн.

Орхан Таир е завършил актьорско майсторство за куклен театър в класа на Димитър Стоянов и проф. Боньо Лунгов и режисура за драматичен при проф. Крикор Азарян. Децата го познават като клоуна Орхи. Орхан Таир е бил директор на Плевенския куклен, Кюстендилския драматичен и на Музикално-драматичния театър в Кърджали. В Англия идва през 2009 г. Синът му Айдън Таир следва последна година актьорско майсторство и режисура в университета в Единбург. Той е режисьор на българската артистична трупа, а технически директор е друг член на театралното семейство - Петя Таир. Тя също има диплома за актьорско майсторство и режисура от Пловдивския университет.

Едно от интересните попълнения от българския театър в Лондон е балерината от Музикално-драматичния театър в Кърджали Снежана Момчилова. Тя е завършила балетна педагогика в Пловдивския университет. Снежана ще е хореограф на трупата. „Като пристигнах в Лондон, работих в строителството, в метрото. Направих едночасово шоу за телевизиония лондонски канал ББР. Водя детски шоу програми в Лондон и съм клоун по рождени дни на децата“, разказва за битието си в чужбина Орхан Таир.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини