Представянето на новия дълг на България започва от Лондон

Първата среща на българското правителство с потенциални инвеститори, които да купят част от новия външен дълг, ще се състои днес в Лондон. Информацията беше съобщена от Bloomberg в края на миналата седмица като агенцията се позова на анонимен източник.

По време на така нареченото роудшоу страната ще бъде представяна от финансовия министър Владислав Горанов, зам.-министъра Карина Караиванова и подуправителя на БНБ Калин Христов.

Според Bloomberg утре ще има среща в Париж, вдругиден - в Германия (вероятно в Мюнхен и Франкфурт), а на 19 март - във Виена.

Пласирането на външния дълг на България през периода 2015 – 2017 г. ще бъде управлявано от четири международни финансови институции - Citigroup Global Markets, HSBC Bank, Societe Generale и Unicredit. В края на февруари парламентът одобри договора за дилърство с банките, който е на стойност 8 млрд. евро.

Според Bloomberg в момента е идеалното време за емитиране на еврооблигации, особено от държавите в Източна Европа. Причината за това е новата парична политика на Европейската централна банка. На 9 март ЕЦБ започна изкупуването на държавни ценни книжа като част от програмата си за количествени улеснения (QE). Тя предвижда да налее 1.1 трлн. евро, което според анализатори ще намали доходността по облигациите дори на държавите с нисък кредитен рейтинг, какъвто е българският.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини