Турция се ориентира към Евразия

След заиграване с Европа в течение на десетилетия и постоянно отблъскване от нейна страна Турция повече не желае да е допълнение към отслабващия ЕС, пише ирландския журналист Брайън Макдоналд.

Установяването на по-тесни отношения с Русия е част от преориентирането на Турция към Евразия, изтъква в своя статия на сайта RT (Russia Today) ирландският журналист Брайън Макдоналд.

След заиграване с Европа в течение на десетилетия и постоянно отблъскване от нейна страна Турция повече не желае да е допълнение към отслабващия Евросъюз. Много турци смятат, че отдалечаването от Брюксел се е оказало удачно спасение, пише Брайън Макдоналд.

Авторът на статията отбелязва, че икономиката на Турция се намира в по-добро състояние в сравнение с тази на ЕС. През 2010 турската икономика отбеляза растеж от 9,2%, а тази година се очаква ръст от 4%. В същото време икономиката на Евросъюза е нараснала с 2% през 2010, а тази година се очаква ръст от едва 0,1%.

Освен това според мнението на Макдоналд Анкара много умело позиционира себе си като основен енергетичен коридор в Европа и по-този начин попълва колодата си от силни карти.

Преди вероятно Турция щеше да използвала това преимущество, за да увеличи шансовете си за присъединяване към ЕС, но сега то ще бъде използвано за постигане на цели в други области, пише журналистът.

Макдоналд смята, че Турция би могла да стане потенциален член на БРИКС – групата от бързо развиващи се икономики, съставена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – постепенно отдалечавайки се от позицията си в проамериканския лагер по времето на Студената война. Журналистът изтъква, че Анкара гледа повече към Москва и Пекин отколкото към Вашингтон или Берлин.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ..
    ..._1418580918
    2 -6
    20:12, 14 дек 2014
    супер и тогава европейският съюз да изпрати всички... Виж коментара
Последни новини