Вторият пилот е причинил катастрофата на руския самолет край Сочи

Грешка на втория пилот е причината за трагичния инцидент с руския самолет Ту-154 недалеч от Сочи навръх Коледа, съобщи кореспондент на БНР, цитирайки завършилото разследване на руските военни експерти.

Сред 92-мата загинали бяха почти всички членове на военния хор "Александров" и журналисти.

На третата минута от началото на полета, когато самолетът се е намирал на 450 метра от пистата на летището край Сочи и е бил вече над Черно море, са сработили датчиците, показващи устойчивостта му. Самолетът започнал да губи рязко височина. Оказало се, че проблемът е в закрилките, пишат днес медиите в Москва.

Причината за случилото се е грешката на втория пилот Александър Ровенски, който е сбъркал лостовете за прибирането на колесника с този на закрилките. 

Според опитния пилот Виктор Саженин в самолетите "Туполев" въпросните два лоста се намират над пилотите в кабината им и е напълно възможно това да е грешката, особено ако вторият пилот е бил разсеян или уморен.

Според експерти самолетът е бил претоварен - пример за това е опашката на самолета, която се е отделила от него, след което и дясното крило на самолета се е отделило и е паднало в морето.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини