Задължителен стаж за всички гимназисти

Задължителни стажове за всички ученици, а не само за тези в професионалните гимназии, е новото предложение за реформа в образованието. Вносителите на предложението за реформа са представители от БСП, но се очаква те да получат подкрепа и от управляващите, съобщава "Нова телевизия".

Платените стажове за всички ученици, които изучават професии, бяха въведени със закон от миналото правителство. "Явно бяхме пропуснали децата в хуманитарните гимназии. Да дадем възможност и на тези деца да имат своята професия", казва депутатът Кирил Добрев.

Идеята на поправката е, ако учиш история, да имаш възможност например за стаж в музей. А децата с чужд език – за преводачи. Реформата вече е коментирана с председателя на образователната комисия в парламента Милена Дамянова.

Идеята, макар и съвсем нова, среща вече подкрепа и на учениците, и на директорите. Но с едно наум. "Децата имат нужда от мотивация, но трябва да се помисли как ще се въведе", обясни Нели Петрова, директор на Първа английска гимназия.

В репортаж на "Нова телевизия" Николай, който е ученик в 10-ти клас в столичното 119-то училище, разказа, че профилът, който той и съучениците му са избрали, е предприемачество. Практика са имали както в часовете, така и извън тях.

"Ходили сме в две-три фирми и знаем за какво става въпрос", обяснява Николай. Досега обаче никой от класа му не е ходил на стаж.

В английската гимназия са помислили за алтернатива. Там учениците също нямат стажове, които имат децата, учещи за определена професия.

Илина и Десислава са избрали веднъж седмично посещават часове за екскурзоводи, но в училище.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини