Да завършиш училище от дивана - как онлайн ученето се отразява на гимназистите

От 29 октомври със заповед на здравния министър Костадин Ангелов гимназистите учат дистанционно. Засега - поне до 12 януари, както обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Би Ти Ви, макар че според действащите ограничителни мерки заповедта за големите ученици е планирано дистанционно обучение до 31 януари.

Дългият период на отделяне от класните стаи притесни мнозина родители. Според педагози, психолози и образователни експерти обаче гимназистите, за които онлайн обучението се очертава да е най-дълго, ще завършат успешно, защото вече имат изградени навици за учене. Пред "Дневник" те все пак отчитат, че мотивацията на децата спада бързо след продължителното учене от вкъщи, а контактът с връстниците е незаменим и им липсва най-много. Освен това онлайн обучението засилва съществуващите в системата дефицити: социално-икономическото неравенство между учениците, невъзможността на системата да компенсира това, като създаде условия всички да учат и напредват, необходимостта от практически насочено учене и т.н.

Засега властите са в режим на изчакване в решенията за връщане към присъственото обучение, докато се видят резултати от наложените преди месец по-строги ограничителни мерки. "Министерството на образованието и науката (МОН) следи внимателно развитието на заболеваемостта, има разбирането на здравните власти и при продължаващо подобряване на показателите поетапно ще пристъпи към обратно връщане в клас и на големите ученици, съобщиха от ведомството пред "Дневник".

Плановете са присъственото обучение да бъде осигурено първо за седмокласниците, на които им предстои Национално външно оценяване, за осмокласниците в езиковите гимназии и за 12 клас заради подготовката за матурите и кандидатстването в университети, уточниха от министерството.

МОН се надява епидемичната обстановка да се нормализира след януари и през втория учебен срок учениците да се върнат в класните стаи. Обсъждат се и варианти за редуване на децата на седмица онлайн със седмица присъствено учене, съчетано с локални подходи.

"Ще разрешим някои дейности при 5 - 12 клас, които не могат да се отложат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики", каза просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви и уточни, че за момента е сигурно, че по-големите ученици ще останат вкъщи до 12 януари, а след анализ на данните за новия щам на коронавируса ще се вземе решение как да се действа след тази дата.

Колко може да се учи онлайн, преди да се загуби мотивация

Според директора на испанската гимназия в София "Мигел де Сервантес" Зорница Йончева гимназистите нямат проблем с онлайн обучението, но тя все пак се надява вторият срок да е присъствен. "При големи ученици, с изградени навици за учене и силна мотивация по принцип, обучението е далеч по-лесно, отколкото при малки ученици или немотивирани. Дори в 8 клас, смятам убедено, че обучението се случва по задоволителен начин", заяви тя пред "Дневник".

За да се поддържа мотивацията, се изискват усилия и от страна на учителите, и от страна на учениците, посочи образователният експерт на "Заедно в час" Кристина Николова. По думите й качественото учене зависи от различни фактори и е все по-свързано с практическата приложимост на наученото и развиването на компетентности у учениците. Онлайн средата дава добри условия за това, защото обезсмисля до голяма степен тестуването и изпитването върху фактология.

Според Николова на практика учителите са провокирани да дават проекти и творчески задачи на учениците, като прилагат знанията от учебната програма и заедно с това развиват разнообразни умения - отсяване и анализ на източници онлайн, използване на разнообразни платформи и профили, критическо мислене, креативност и т.н. "Именно това е и посоката за мотивиране на учениците, и то съвсем не само в онлайн среда", каза тя пред "Дневник" и даде за пример учениците от СУ "Нешо Бончев" в Панагюрище, които създават сайт за чужденци, посетители на техния град. Децата работят по сайта, докато учат материала по информационни технологии, география, история и английски език.

Максимум до месец започва да се губи мотивацията за учене онлайн, е мнението на училищния психолог Иван Игов. Обяснява, че контактът с връстниците е най-важният на тази възраст, много по-важен, отколкото контактът със семейството.

Тийнейджърите имат нужда от жив контакт

"Много от учениците в горния курс вече ходят на училище не толкова, за да научат нещо там - много ученици ми казват, че в училище не научават нищо повече от това, което могат да научат вкъщи, а са в училище, за да видят приятелите си. Това в социалните мрежи също се прави, но за повечето от гимназистите не е достатъчно, каза психологът пред "Дневник". По думите му е важна и конкурентната среда, защото ученето в конкурентна среда е много по-ефективно, отколкото самостоятелното.

Това е най-голямата тревога и според Зорница Христова - психичното здраве, усещането за щастие и нещастие, самота и принадлежност, особено за учениците, които имат по принцип проблем с това.

Иван Игов настоява да се говори само за една година. "Нека кажем, че ще продължи до пролетта и началото на лятото, след ваксинацията всичко това ще отшуми. Догодина се надявам всичко да започне отначало", каза той. По думите му не повече от 10-15% от децата изживяват изолацията травматично и заради себе си, но и заради родителите си.

Има ли причини за притеснение

Всеки пети ученик в прогимназиален и гимназиален етап демонстрира ниска поведенческа ангажираност, всеки четвърти ученик има ниска емоционална ангажираност с ученето и училището, а почти всеки трети ученик се отличава с относително ниска когнитивна ангажираност. Това показват резултатите от проучване на Института за изследвания в образованието в края на учебната 2019-2020 г. Наред с това 40% от учениците показват ниска самооценка на способностите си за учене.

Тези резултати са изходната точка, от която започна дистанционното обучение тази учебна година. Може да се очаква, че с удължаването на периода на обучение от разстояние се увеличава и рискът от допълнително дезангажиране и отпадане на ученици, особено от уязвими групи, посочи пред "Дневник" изпълнителният директор на Института за изследвания в образованието Асенка Христова.

Притеснение за децата от уязвими групи (бедни, от етнически малцинства, деца със специални образователни потребности) изрази пред "Дневник" и Зорница Йончева. "Истинските проблеми на системата са в основните училища или в училища с деца от т.нар. уязвими групи. При тях училището е много повече от място за знания", каза тя.

Според Кристина Николова принудителното преминаване на дистанционно обучение е засилило съществуващите в системата дефицити: социално-икономическото неравенство между учениците, невъзможността на системата да компенсира това, като създаде условия всички да учат и напредват, необходимостта от практически насочено учене, комуникацията между учители и родители, които все по-често са разделени в традиционни "лагери", и т.н.

Децата вече са демотивирани, годината ще бъде особена за тях, но знанията могат да бъдат наваксани, подчерта и психологът Иван Игов. "Нашата образователна система е прекалено натъпкана със знания, които така или иначе учениците не усвояват. Много неща, които учат през годината, ги забравят веднага. Ако учителите извлекат най-важното от тази учебна година и започнат следващата с преговор, това ще е достатъчно, за да компенсира останалото", смята той.

Образователното министерство обмисля присъствено провеждане на някои практики и изпити за децата от 5 до 12 клас, но удължаване на учебната година за гимназистите не се обмисля. Има и различни компенсаторни механизми като проектни дейности и индивидуални занимания през лятото. Обсъжда се и вариант следващата учебна година да започне от 1 септември.

Проблем в ученето от разстояние не вижда и Кристина Николова. По думите й има ученици с устройства и достъп до интернет, които успяват да компенсират дори социалната изолация, като участват в различни инициативи. "Нагласата на всички - и учители, и ученици, за онлайн ученето се влияе най-вече от преживяванията, които имат. Ако текат скучни, еднообразни, еднотипни часове, в които монотонен глас чете лекция, мотивацията за учене спада. Това е вярно и когато ученето се случва на живо, в класната стая", каза тя.

Как ще завършат зрелостниците

"Зрелостниците вече имат изградени трайни навици за самостоятелно учене и ще се справят на предстоящите изпити. Голяма част от материала е усвоен до 10 клас, изключение правят български език и литература, математиката и чуждите езици", каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред "Дневник". Той допълни, че в следващите месеци ще бъде изготвен анализ и при необходимост последните теми от изпитните програми ще да отпаднат, "което обаче не означава, че няма да се преподават до края на учебната година".

И Зорница Христова няма притеснения за дванадесетокласниците. "Смятаме, че ще се справят сравнимо с предишни випуски. Кандидатстването в университет с много малки изключение е с доста ниски критерии в последните години, така че не може да ни е ориентир колко добре са подготвени. Ние ги сравняваме с предишни випуски", каза тя.

На същото мнение е и Иван Игов. "Няма да се представят лошо дванадесетокласниците, изпитите им ще бъдат облекчени. Знаете, че университетите приемат хора и с ниски оценки", заяви той.

Около 5-6% от зрелостниците кандидатстват в университети в чужбина. "Миналата учебна година МОН следеше западните университети, а българските ученици завършиха навреме, за да могат да кандидатстват. Засега няма предпоставки да не се случи и тази учебна година. Дори да има 10 дни закъснение, това няма да е проблем", каза Вълчев пред Би Ти Ви.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    това образование ли е
    1 0
    15:10, 29 дек 2020
    Проблемът е в селските пръчки нагласени на директорски постове по училищата! Всяка болна в главата нещастница може да се уреди с връзки и с бонбони да директорства и дерибейства!
Последни новини