Кметът на Момчилград и директорът на ВиК инспектираха пречиствателната станция

Кметът на община Момчилград Акиф Акиф и директорът на „ВиК“ ООД Кърджали инж. Славчо Славков направиха инспекция на пречиствателната станция за отпадни води край село Сушево.
Съоръжението е част от най-мащабния проект на общината за "Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК- мрежата и строителство на градска пречиствателна станция за отпадъчни води". Отговаря на най-високите екологични стандарти. За достъп на превозни средства до нея е изграден нов път. Сега пречистените води ще могат да бъдат използвани за изкуствено напояване на обработваеми площи. С това рязко ще се намали използването на питейните води за напояване. След реализирането на проекта за Водния цикъл загубите на вода по мрежата се очаква да намалеят с около 63 на сто.
Кметът Акиф Акиф увери директора на ВиК, че изграждането на пречиствателната станция е приключило в срок и качествено, въпреки сложността на проекта и проблемите по Оперативна програма „Околна среда“. Той каза още, че предстои да бъде назначена държавна приемателна комисия за обекта за издаване на разрешително за ползване. На следващ етап ще бъдат предприети стъпки за предаването му за експлоатация и стопанисване от страна на водното дружество.
Довършителните работи по проекта за Водния цикъл трябва да приключат до края на месеца. Момчилград ще посрещне 2015 година с изцяло обновена канализационна и водопроводна мрежа, модерна пречиствателна станция, както и цялостно асфалтирани улици в градската мрежа, извести кметът на общината Акиф Акиф.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини