Триделна пещера утроба се крие край скалното светилище Татул

Докато община Момчилград търси начин да направи светилището край Татул още по атрактивно, на метри от него има пещера, която остава малко известна. От този факт са недоволни запалени туристи от страната, които са опознали всяко кътче от Източните Родопи.
Те разказват, че до нищо и никаквите на пръв поглед скали под махала „Вежница“ недалеч от Тракийското светилище Татул има триделна пещера-утроба. Тя се намира на около 200 м. североизточно от Татул и на 100 м. източно от кладенеца по пътя към светилището. Наричана е и Тройната Утроба, защото за разлика от тази край село Ненково, има три плитки разклонения приличащи на вулва.
Според туристи триделната пещера-утроба умишлено е останала незабелязана от археологията. Така е останала скрита само за малцина, а на останалите е показано онова, което е позволено да видят. Според любителите на туризма това е първата триделна пещера-утроба, открита засега в Родопите, а може би на Балканите и в света. Преградили са входа на средната пещера с дървени прътове, за да не влизат животни. Направила са огнище.
В десният дял на пещерата, който е на изток, има отвор, през който може да влезе слънчева светлина. Движението на слънчевия лъч, който в определен ден преминава през отвора, осветявайки и една допълнителна изсечена кухина, вляво от него е доста по-сложно от това, което се наблюдава при пещерата-утроба на Пармак кая и тази в близост до село Ненково, разказват изучавали. Твърдят, че слънчевият лъч достига и осветява левия дял, който е на запад и по някакъв начин стига и самата Утроба.

Кърджали нюз

Източник: http://kardjalinews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини