Пестим 20% от данъците с пенсии и застраховки

Хазната връща пари, ако сами правим вноски за старини или в здравен фонд

Точно 15 работни дни остават до края на годината. И наред с търсенето на коледни подаръци за близките, сега е моментът да намалим данъците върху доходите си за изтичащата година, като направим доброволни вноски за пенсия и здраве или сключим застраховка "Живот". До 10% от годишния си облагаем доход гражданите могат да намалят с лични доброволни вноски за трета пенсия. Като върху направените вноски в частен пенсионен фонд не се плащат данъци. С още 10% облагаемият годишен доход може да се намали с вноски във фондове за здравно осигуряване или със сключването на застраховка "Живот". Ако се използват и двете облекчения и се направят вноски за доброволна пенсия и в здравен фонд (застраховка "Живот"), може да се спестят общо 20% от дължимия данък върху годишните доходи. Облекчението се ползва с подаване на годишна данъчна декларация в срок до 30 април 2015 г., но самите лични вноски трябва да са направени до края на настоящата година, за да важат за получените доходи през 2014 г. В годишната данъчна декларация трябва да се обявяват всички доходи от 2014 г. и направените лични вноски за осигуровки и застраховки "Живот".

Годишна данъчна декларация са задължени да подават всички хора, които имат доходи извън работната си заплата. Но дори и хората, които получават само трудови възнаграждения, трябва да подадат формуляра, ако искат да ползват някакво облекчение.

Личните вноски в частните пенсионни фондове са много добър начин да се спестяват пари за старини, защото печелите по две направления. Първо до 10% от годишния доход можете да вложите в пенсионен фонд и за тази сума няма да плащате данъци. Ако текущо през 2014 г. работодателят ви е удържал всички дължими налози, с подаване на данъчна декларация в началото на 2015 г. от Националната агенция за приходи ще ви върнат част от платения през тази година данък върху доходите. Вторият източник на печалба при спестяване в пенсионен фонд е доходността, която реализират дружествата от инвестициите на средствата ви. Доходността на пенсионните фондове през последните години изпреварва лихвите по банковите влогове. За последните 12 месеца постигнатата доходност от повечето доброволни пенсионни фондове е 6-8%, като някои фондове имат дори по-добри резултати. В същото време лихвите по банковите депозити постоянно намаляват. За последните 12 месеца средните лихви по едногодишните левови депозити на гражданите падат от 4,7% през октомври 2013 г. до 3,64% за октомври 2014 г. Така спестяването в пенсионни фондове се оказва по-изгодно от банковите депозити. Единственият недостатък е, че ако искате да изтеглите натрупаните пари във фонда, преди да се пенсионирате, ще трябва да платите спестения данък от 10% при внасяне на средствата.

Внасянето на пари в частен здравен фонд освен спестяването на данъци ви носи и сигурност, че ще получите качествено лечение, ако ви се наложи. Огромното разнообразие от застраховки "Живот" пък предлагат варианти и комбинации на покриване на разходи за лечение и обезщетения за загуба на трудоспособност, а някои от полиците са съчетани и със спестовен елемент.

Дарения намаляват налозите до 65%

Данъците върху доходите от 2014 г. може да се намалят и с дарения, но те също трябва да бъдат направени до края на декември. А най-подходящото време да се помогне на нуждаещите се е именно времето преди Коледа. Данъците може да се намалят, като до 5% от годишния доход се дарят в полза на здравни заведения, институции за предоставяне на социални услуги, детски ясли, училища и университети. До 5% от годишния доход може да се дарят и за регистрирани в страната вероизповедания, комуни на наркозависими, специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, Българския Червен кръст, читалища, УНИЦЕФ, както и на неправителствени организации, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. С тези дарения се намалява размерът на годишния облагаем доход и така реално се пестят данъци. Дължимите налози може да бъдат намалени и с дарения за култура в размер до 15% от годишния доход. В полза на Център "Фонд за лечение на деца" и/или Център "Фонд за асистирана репродукция" може да се дадат до 50% от годишния доход. Но общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65% от годишния доход. Облекчението се ползва с подаване на годишната данъчна декларация в началото на 2015 г. Към декларацията трябва да се приложи договор за дарението и бележка от банката за превеждане на парите (или приемо-предавателен протокол, ако парите се дават в брой). Ако се даряват предмети, за стойност на дарението се приема цената им. Но ако дарените вещи са стари - то за размер на дарението се взима пазарната им цена.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини