В Кърджали отглеждат есетра

Почти всички стопанства на язовирите в района на Кърджали се отказват от отглеждането на шаран и преминават към есетра. От нея се добива черен хайвер и печалбата е много по-голяма. В по-ограничени количества се гледа сом и пъстърва.

Според рибовъди от Кърджали в страната има достатъчно количества шаран, най-популярната за Никулден риба. Има обаче опасност тя да не е вкусна. Причината е, че в развъдниците шаранът се храни с непълноценни фуражи. Качествените фуражи са между 2 и 2,20 лева за килограм - необходими са между 2 и 3 килограма смески за един килограм живо тегло. Това автоматично прави себестойността на рибата около 5 лева за кило. На едро тя се предлага за 3,80-4 лева, което е нерентабилно за производителя, а на дребно нормалната цена е около 6 лв. за килограм. Няма опасност на пазара да се появи дефицит за Никулден, твърдят търговците. Масово ще се предлага шаран, отглеждан в микроязовири, като най-много са производителите от района на Ямбол. Рибата там се храни основно с жито, ечемик и царевица.

Тази диета обаче не й позволява да получи всички необходими белтъчини и витамини и затова тя се храни и от водоема. Това много често води до тежка миризма или свръхзатлъстяване, което влошава качеството. Хората обикновено разбират какво са купили едва когато започнат да приготвят шарана, казват рибовъдите от Кърджали.

Красимир Ангелов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини