Кърджалийци на опашка за хърватски шаран

Преди Никулден кърджалийци се редят на опашка за хърватски шаран.

„Върви по 5, 50 килограма, а българския е над 6 лева", коментира възрастен мъж. Според търговците в града край Арда няма опасност на пазара да се появи дефицит за празника. Най – често в магазинната мрежа се предлага шаран от Ямболско, отглеждан в микроязовири, защото кърджалийските рибовъди все по- малко залагат на най-популярната за 6 декември риба. Садковите ферми на язовир Кърджали се ориентират вече към есетра заради по-добрата печалба.
Желаещите могат да си купят още сом, пъстърва, бяла риба, най – евтино се продават толстолоб и уклейка. За Никулден кърджалийци залагат на шарана, но харесват и морски деликатеси, които предлагат големите хипермаркети.

Морска риба от Бяло море в Кърджали

След отварянето на ГКПП „Маказа" в града край Арда има изобилие от морски дарове. Предлага ги гръцки търговец в магазина си за риба „Ипархо". Всяка сутрин от Кавала към Кърджали тръгва прясно уловена риба, която се продава изчистена. Предлагат се всички видове морски риби от чистото Бяло море-сафрид, сардина, аншуа, има и октопод и калкан.

170 кг риба ще освети и раздаде навръх Никулден отец Николай

След литургията на Никулден в двора на храм св. Йон Предтеча в кв. Веселчане в Кърджали ще бъдат осветени и раздадени около 170 кг риба. „Рибата е дарение от именници. Всички миряни ще получат тарелка с толстолоб или скумрия", обясни свещеникът при храма отец Николай Величков.

Преди 3 години, когато започна да служи в църквата в кв. Веселчане, той постави традицията да се раздава риба на празника.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини