Адвокатът на Ахмед Муса: Има опасност той да се превърне в мъченик

Адвокатът на задържания при акцията на ДАНС в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед – Хари Хараламбиев предупреди, че името на Муса се преекспонира в публичното пространство и заяви, че в страната няма почва за разпространение на радикален ислям.

"Името му (на Ахмед Муса Ахмед – бел. ред.) се преекспонира и има опасност той да се превърне в мъченик, какъвто не е", заяви адвокатът пред БНТ.

Той бе категоричен, че случилото се в Пазарджик не е в състояние да предизвика безредици и попита какво като се твърди, че задържаните са салафити – термин, който от прокуратурата изтъкнаха на вчерашната пресконференция във връзка със специализираната операция. Обясни, че салафизмът е неортодоксално разклонение на исляма, а целта му е да се възстанови чистотата на религията и тя да се върне към корените й.

Хараламбиев определи като "произволно" твърдението на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че в проповедите си Ахмед Муса възхвалява "Ислямска държава". Относно твърденията за иззети материали, които пропагандират джихад, адвокатът заяви, че случаят е въпрос на тълкуване. По думите му според българския тълковен речник джихад това означава свещена война, но в чистия му вид терминът означава "мирен поход". "Тук е въпрос на интерпретация на думите", смята Хараламбиев.

"Всички експерти, хора от службите, арабисти са категорични, че в България няма почва за радикален ислям. Според мен всичко е мирно и тихо. Нашата държава не е разграден двор, тя се справя отлично с всички проблеми", заяви още адвокатът.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сп
    спароу джак
    1 0
    18:17, 27 ное 2014
    тия байно ги разправяй на армян поп.хоспис в кърджали има места за подобни;змия у къщи не искам.
Последни новини