Кърджалийци ни отсрамват в Русия,приемат ги като „братушки“ в Малоярославец

В музея

Кърджали бг вести публикува дословно статия от сайта „Малоярославецкий край”:

 Почетните гости от братска България неотдавна пребиваваха в Малоярославец. Мирослав Попов, известен обществен деятел и политик, председател на клуба на русофилите и неговия син Димо дойдоха с културна мисия и се надяват на възстановяването  на предишната дружба между Русия и България.Гостите донесоха от България икона за Светия Николско Черноостровски манастир,посетиха градината и музея  от 1812 г.,разгледаха панорамата на знаменитото Малоярославецко сражение.

 В интервю за „Малоярославецки край“ Мирослав попов подчерта:

  -В светлината на последните събития на политическата и икономическата арена на света,враговете на Русия следва добре да помнят уроците на историята. При  България и Русия е налице братско минало и бъдеще.Това помнят и на това се надяват да развиват русофилите в България.Общественият деятел,членът на Читалищното настоятелство на Народно читалище „Родопски фар“,кандидат на парламентарните избори в България от лява коалиция,председател на клуба на русофилите в град Кърджали Мирослав Попов,казва,че са дошли в Малоярославец  за да предадат братски поздрав.

 -Искаме да засвидетелстваме своето дело-възобновяване на руско-българските отношения,така,както те бяха преди 20-15 години назад.Ние сме два братски народа,пишем на една азбука,имаме една писменост,,говорим на близки езици.

Срещата организира Международния клуб на регионалния съвет на привържениците  на партия „Единна Русия“ по хуманитарна линия.Участниците в срещата обмениха за спомен подаръци-символи на братските държави и градове и се надяват на дългосрочно сътрудничество.Сергей Чинарьов,началник на отдела за култура,спорт и връзки с обществеността на администрацията на Малоярославец пояснява:става дума за въпросите на християнството,в частност православието,музейното и библиотечното дело.

 Ние ще организираме дългосрочно сътрудничество с нашите български другари,които абстрахирайки се от известни събития,ставащи в света,са инициатори на действия срещу санкциите и на фона на развиващите се събития. Те искат да се възстановят тези връзки,които бяха между нас с България.Чуствайки се близки „братушки“ у тях е популярна дума.Ето това са наши братушки и аз мисля,че това е видно за всички нас.

 Мирослав Попов разказа,че в неговия,също старинен град Кърджали-тачят историята и героичното минало.Особено що се отнася до многовековната народна дружба с Русия. Помнят и много ценят помощта на Русия,която е освободила България от турско робство в 19 век.Мирослав каза,че имената на освободителите в България никога няма да бъдат забравени.И сега е важно да ги предадат на младите поколения.

 -След като България влезе в Европейския съюз преди 9-10 години в училищата и университетите се преустанови изучаването на руски език.Но има програми,където може да се изучава факултативно.Ние дойдохме да засвидетелстваме необходимост от това младите българи да възстановят връзките с руснаците,за да помним добре съвместната история,която предаваме от векове от дядовци на внуци.

Мирослав  неслучайно е дошъл със сина си. Димо е председател на младежката секция на клуба „Единни“.По собствена инициатива изучава руски език.Той е представител на трето поколение русофили в тяхното семейство.Техният род високо цени дружбата с руснаците.Дядото на Мирослав е търгувал със СССР,а през Втората световна война е воювал срещу фашистите съвместно със съветските воийници.

 -Моят дядо е бил командир по политическата част на партизански отряд през 1944-1945 г. и е воювал съвместно с руснаците под командването на генерал Талбъйкин,бил е командир по политическата част на Десети родопски полк на 7 танкова рота.Тази рота е взела участие в освобождението на Сърбия и Унгария.

В детството си Мирослав Попов е живял в Росия.И макар да пребивава в Малоярославец за първи път,се чувства тук,като у дома си:същите улици,домове и приветливи хора.Гостите са много впечатлени от експозицията на военно-историческия музей 1812 г.Те внимателно изслушаха екскурзовода.В светлината на последните събития във света Мирослав Попов направи любопитен паралел:

-Грешките,което направило френското командване,позволили на руските генерали да закрепят своите позиции и довели до победата на славната руска армия над Наполеон.От тук бих искал да обърна внимание на целия Европейски съюз:Бъдете с Русия приятели и никога врагове.Както е казал Бисмарк“Който в Русия идва като враг,той проиграва войната“.

                                                                                                   Дарья Николаева.

Фото Дмитрия Сергунова.

                                                                                                                             "Малоярославецкий край"

Признателност
Мирослав Попов
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини